Streekproducten

Bosland PralineBosland praline (2016)

Een uitgekiende combinatie van hazelnoot, boskruiden en bosvruchten maken deze praline van chocolatier Koen Ulenaers een lekkernij - exclusief voor Boslandbezoekers. Qua uitzicht is de praline een halfgroen bolletje met witte stippen - wat doet denken aan het Boslandlogo, maar evenzeer aan een blad met dauwdruppels. Meer info

Bosland KoekenBosland koekjes (2015)

Ambachtelijke koekjes, gepresenteerd in een originele verpakking die je kan omtoveren tot een kijkdoos. Je kan het best omschrijven als een kruising van speculaas en een bretoense zanddeeg. De figuren op het koekje verwijzen naar de figuurtjes van de schattenzoektocht van bosland. Meer info

Bosland JeneverBosland jenever (2014)

Bosland lanceerde met jenever van dennenappels haar eerste streekproduct uit duurzaam beheerde bossen. De jenever wordt gemaakt van dennenappels afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen van Bosland. Het wordt gedistilleerd in het familiebedrijf Leukenheide: de oudste ambachtelijke stokerij van Vlaanderen en gevestigd in Hechtel-Eksel. Meer info

Meer lekkers uit Bosland

Lommel Thee (2016)

Deze thee is een 100% natuurlijke melange van kruiden, bloemen en vruchten die op Lommelse bodem geplukt worden (zoals linde, klaproos, heide,…).

Gageljenever

De smaak van gagel is met niets te vergelijken, alleen met zich zelve: erg zacht en kruidig, met een toets van peper en eucalyptus. Gageljenever is net zo. Gewoonweg uniek.

Lommelse Zandkoek (1983)

Teuten waren rondreizende handelaars die sinds de 17e eeuw vanuit de Boslandgemeenten hun koopwaar op de rug naar Nederland, Duitsland en zelfs Denemarken brachten! Tijdens de lange tochten namen ze steevast hun favoriete koeken mee. In 1983 werd het recept van deze koeken nieuw leven ingeblazen door enkele bijkomstige ingrediënten zoals kokosnoot toe te voegen - dit naar aanleiding van een bakwedstrijd in Lommel. De naam “Zandkoek” refereert vandaag naar het zand van de Lommelse Sahara!

Saharavlaai (2000)

Saharavlaai, die in 2000 door de Lommelse bakkersbond ontwikkeld werd, wordt gemaakt met een laag abrikozen pasta en afgewerkt met kokossnippers. Vroeger was de vlaai gedecoreerd met afbeeldingen van een Teut - een duidelijke verwijzing naar het verleden van Lommel - en stond de vlaai dan ook bekend als “Teutenvlaai”.

De praline van het Glazen huis (2010)

Het GlazenHuis in Lommel is een uniek museum over hedendaagse glaskunst. De vorm van het museum inspireerde meester chocolatier Koen Uleanaers - wat leidde tot de GlazenHuis praline! Deze praline is gevuld met heerlijke boterkaramel en een zachte hazelnoten praliné. Aanrader!

Hechtels Kuukse (2011)

Dit koekje uit Hechtel-Eksel refereert naar de landduinen van Hechtel-Eksel. Het koekje werd op smaak gebracht met amandelroom en jenever uit Spikelspade - een  voormalig gehucht uit de gemeente.

Lommel Koffie (2008)

Een smakelijke mengeling van koffie met klotsenbosjenever, likeuren en verse room. Deze creatie is als winnaar uit de bos gekomen na een wedstrijd tussen drie Lommelse horeca-uitbaters in 2008. Het pleit werd uiteindelijk gewonnen door Danny Smits, eigenaar van taverne Lommel Broek op Kerkhoven.

Klotsenbosjenever (1990)

Een lokale jenever op basis van vlierbessen. De naam komt van het lokale woord voor vlierbessen, namelijk klotsen.

Loemelaer (2014)

Een lokaal bier gebrouwen door Brouwerij Amai. Op 2 juni 2014 werd ‘ne blonde’ geïntroduceerd voor het brede publiek.  Ondertussen werd het assortiment uitgebreid met ‘ne gouwe Loemelaar’ (tripel), ‘ne gouwe Loemelaar TDH’ (Tripel Dry Hop), ‘ne bruine’ (dubbel) en ‘ne stoute’ (RIS).

Lommel Brouwt bieren (2014)

Twee bieren van de lokale brouwerij "Lommel brouwt". De Quercus Robur is een tripel, een goudkleurig bier van hoge gisting, met hergisting op fles. Ze bieden ook nog een donker bier aan, de Quercus Obscura met een licht gebrande smaak en de subtiele hoptoetsen.

Sahara Kempische Mosterd (2006)

Deze mosterd is vermengd met een waaier aan kruiden en specerijen, een echte culinaire smaakmaker. De Sahara Kempische Mosterd staat voor kwaliteit en streekgebondenheid.

Peltr bier

De Peltr Blond is een speciaalbier met hergisting op fles. De frisheid van cascade hop en de zoetere afdronk die doet denken aan vanille en banaan. Kruidige toetsen van koriander en sinaasappel maken het geheel compleet.

De roots van de naam Peltr zijn te vinden in de 16de eeuw. Destijds bestond het ambt Pelt, met ook de schepenbank Pelt, waar Overpelt, Neerpelt, Kaulille en Kleine Brogel toe behoorden. Aan deze streek, onze bakermat, heeft Peltr zijn naam te danken.

Elixir de Spikelspade

België’s oudste elixir, voor het eerst vervaardigd door Antoon Bijvoet te Hechtel in 1833, op basis van een achttiende eeuws medicinaal recept. Tot op heden nog steeds op dezelfde wijze gemaakt te Hechtel. Gestookt uit gezonde en welriekende planten en onderscheidt zich door zijne fijnheid en zijnen heerlijken smaak, aldus de overlevering.

Vernoemd naar Spikelspade, een voormalig aan de abdij van Averbode gelieerd gehucht op het grondgebied van Hechtel, waar dit recept zijn oorsprong vindt. Het bereidingsvoorschrift blijft uiteraard een zorgvuldig bewaard geheim.

Heidebitter

Ervaar de rust van de Hechtelse heide met deze perfecte blend van heidekruiden en bessen, met een licht bittere afdronk. Maseraat van in- en uitheemse kruiden, gearomatiseerd sap van zwarte Sint-Jansbessen, krieken, pruimen en mirabellen en bewerkte honing.

Bij middel van alcohol en water op een drinkbaarheidsgraad gebracht van 20°. Heidebitter bezit de mogelijkheid om van rauw vlees erin ondergedompeld gedurende 24 uur zonder toevoeging van andere kruiden, niet alleen een heerlijke marinade te verkrijgen, maar ook zeer mals vlees dat naar wild smaakt. Ten zeerste aanbevolen deze proef eens uit te proberen.