Demobezoek Hagehelden in Hechtel-Eksel

10/12/2017

Start: 12:30
Einde: 15:00

 

De gemeente Hechtel-Eksel onderzoekt momenteel de mogelijkheden om de biodiversiteit in het landschap te verhogen door de ontwikkeling van volwaardige bosranden en houtkanten. Door biomassa op een duurzame manier te oogsten en te hergebruiken als energiebron ontstaat een gesloten kringloop. In de meest ideale situatie worden de houtsnippers lokaal gebruikt voor het verwarmen van gebouwen en/of sanitair warm water.

Het huidige PDPO-project Hagehelden vloeit voort uit het uniek pilootproject in Bocholt rond houtkanten. Een scholencampus wordt verwarmd met houtsnippers die door lokale landbouwers worden geoogst uit het omliggende landschap. Het hele proces van gezamenlijke visievorming over de houtkanten, planning, oogst, verwerking en productie van warmte werd er uitgewerkt. Een lokale coöperatie verenigt de betrokken partijen en zorgt ervoor dat het systeem blijft draaien.

 

Tijdens deze demo willen we u kennis laten maken met alle facetten van het oogsten van biomassa uit het landschap: van draagvlak en visievorming tot praktische uitvoering en warmteproductie. Naast enkele presentaties, heeft u ook de kans om de oogstmachines aan het werk te zien en de bosranden in kwestie te bezichtigen. Uiteraard is er voldoende ruimte voor al uw vragen.

Programma

  • 12:30 u: ontvangst met koffie (Onthaalcentrum ’t Begijntje, Begijnenstraat)
  • 12:45 u: welkomstwoord schepen van Hechtel-Eksel
  • 13:00 u: biomassa uit het landschap als energiebron voor lokale gebouwen, hoe werkt dat? (RLLK en ABC ECO²)
  • 14:00 u: start korte wandeling: bezichtiging oogstmachines aan het werk + ruimte voor vragen (Natuurpunt, ANB, RLLK en ABC ECO²)
  • 15:00 u: einde bezichtiging oogstmachines: u kan terug naar de parking wandelen of u kan de Winterse uitwaaiwandeling onder leiding van Natuurpunt verder zetten

Praktisch

  • Wanneer: zondag 10 december 2017 van 12:30 u tot 15:00 u (wandeling Natuurpunt tot 16u30).
  • Waar: Onthaalcentrum ’t Begijntje, Begijnenstraat, Hechtel-Eksel
  • Deelname: is gratis maar inschrijven is verplicht via info@rllk.be. Graag inschrijven voor dinsdag 5 december 2017.

Dit demo-moment is een initiatief van Regionaal Landschap Lage Kempen in samenwerking met de gemeente Hechtel-Eksel, Agrobeheercentrum - ECO², Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt Hechtel-Eksel.