Op stap in Bosland: Effecten van de opwarming van de Aarde op de Grote Watering

07/10/2018

Start: 14:00
Einde: 17:00

Concept

Kom eens op stap in Bosland! Tijdens een wandeling neemt een natuurgids je mee en vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over het landschap, de fauna en flora enz. De wandeling is gratis en inschrijven is overbodig.

Gebied

Door het graven van het Kempisch kanaal, in het midden van de 19e eeuw, werd het mogelijk Maaswater rijk aan mineralen tot in de Kempische heidegronden te brengen. Dankzij de aanleg van een netwerk van sloten kon dit rijke water gebruikt worden voor bevloeiing en ontstonden de hooilanden. Midden de vorige eeuw verdween de belangstelling voor deze oude landbouwtechniek en werden de graslanden omgevormd tot populierenaanplant. Vrijwilligers van Natuurpunt zetten zich sedert 1970 in om in de Grote Watering van Lommel Kolonie de oude techniek van het bevloeien of witteren, in ere te houden als cultuurhistorisch erfgoed.

Als er lange droogteperiodes komen is er dan nog genoeg water voor de bevloeiing van de watering? Kunnen we invloeden verwachten op de specifieke fauna en flora? Is er een toekomst voor korteomloophout in de watering?

Kinderen

De wandeling is ook geschikt voor kinderen. Het traject laat toe om het zelfstandig in te korten. Niet toegankelijk voor kinderwagens. Kom maar eens testen of je over alle slootjes kan springen of een kikker kan vangen!

Praktisch

  • Datum: zondag 7 oktober 2018 om 14u
  • Startplaats: Einde Koloniestraat, Lommel
  • Deelname: gratis
  • Reserveren: niet nodig
  • Aanmelden: ten laatste 13:45u aan de startplaats

Deze wandeling wordt georganiseerd door Bosland in samenwerking met Natuurpunt Noord-Limburg.