Op stap in Bosland: Rijk water, golvend gras

04/03/2018

Start: 14:00
Einde: 17:00

Concept

Kom eens op stap in Bosland! Tijdens een wandeling neemt een natuurgids je mee en vertelt onderweg allerlei wetenswaardigheden over het landschap, de fauna en flora enz. De wandeling is gratis en inschrijven is overbodig.

Gebied

Door het graven van het Kempisch kanaal, in het midden van de 19e eeuw, werd het mogelijk Maaswater, rijk aan mineralen, tot in de Kempische heidegronden te brengen. Dankzij de aanleg van een netwerk van sloten kon dit rijke water gebruikt worden voor bevloeiing en ontstonden de hooilanden. Midden de vorige eeuw verdween de belangstelling voor deze oude landbouwtechniek en werden de graslanden omgevormd tot populierenaanplanting.

Vrijwilligers van Natuurpunt zetten zich sedert 1978 in om in de Grote Watering van Lommel Kolonie de oude techniek van het bevloeien of witteren, in ere te houden: niet enkel als cultuurhistorisch erfgoed, maar ook omwille van de ecologische waarde. Tijdens deze wandeling wordt je de unieke kans geboden om te zien hoe dit bevloeien precies gebeurt. Hoewel het “witteren” vroeger op grote schaal in Europa werd toegepast, is dit gebruik bijna overal verdwenen. De vloeiweiden van de watering in Lommel zijn uniek want ze vormen het grootste restant waar dit gebruik nog wordt toegepast.

Kinderen

De wandeling is ook geschikt voor kinderen. Het traject laat toe om het zelfstandig in te korten. Niet toegankelijk voor kinderwagens. Kom maar eens testen of je over alle slootjes kan springen maar vergeet vooral je rubber laarzen niet aan te trekken!

Praktisch

  • Datum: zondag 4 maart 2018 om 14u
  • Startplaats: einde Koloniestraat, Lommel (zie kaartje)
  • Deelname: gratis
  • Reserveren: niet nodig
  • Aanmelden: ten laatste 13:45u aan de startplaats

Deze wandeling wordt georganiseerd door Bosland in samenwerking met Natuurpunt Noord-Limburg.