Will Beckers

"Bosland vertelt vooral een verhaal van verbinding"

Will Beckers is een beetje de ‘huiskunstenaar’ van Bosland. Je vindt zijn werken in Hechtel-Eksel, Pelt en Lommel. Volgend jaar (2023) maakt hij in Lommel een totaalbelevingskunstwerk dat als toegangspoort van Bosland zal fungeren in natuurgebied de Sahara. Will Beckers bekijkt Bosland met een kunstenaarsblik. Dat levert interessante inzichten op. Een blik die bovendien ook veel passie verraadt.

“Ik probeer altijd samen met de natuur kunst te maken. Met mijn werken wil ik de bezoekers op een andere manier de natuur laten beleven. We zien de natuur als iets dat er altijd is, maar beseffen niet dat die voortdurend in verandering is. Verandering schrikt ons af, maar zonder het zelf te beseffen, veranderen we mee. Dat is een interessant uitgangspunt waar ik veel over nadenk. Die dialoog probeer ik altijd in mijn werk te stoppen”. Will Beckers was al vanaf het prille begin betrokken bij Bosland.

“Bosland is vertrokken vanuit een verbindende gedachte. De verbinding tussen mens en natuur. Daarnaast is het ook het verhaal van vier gemeenten en hun inwoners die verbonden zijn door overkoepelende natuur. Dat is een mooie gedachte. Bosland bestaat intussen 15 jaar maar als je in natuurtermen denkt, is 15 jaar helemaal niks. Eigenlijk staat Bosland nog in zijn kinderschoenen. Er zit nog zoveel toekomstmuziek in dit verhaal”.

Drie grote kunstwerken maakte Will Beckers intussen in Bosland. In Kattenbos lag zijn werk goed verstopt in het bos langs het invalidenpad. Een storm vernielde het werk, maar dit werd inmiddels vervangen door een nieuw kunstwerk. In Hechtel-Eksel ligt de bekende Hoorn vlakbij Fietsen door de Bomen in Pijnven. In Pelt tenslotte moet je op het eiland in de vijver in Dommelvallei-Heesakkerpark zijn. “Soms moet je de werken gewoon ‘ontdekken’ in de natuur. Dat hoort bij mijn werk. Toch zijn deze drie kunstwerken enorm bekend. Als je ze googelt, dan valt het op hoe vaak ze gefotografeerd zijn. Ze zijn een soort ambassadeurs van Bosland”.

"Soms moet je de werken gewoon ‘ontdekken’ in de natuur. Dat hoort bij mijn werk."

Het lijkt alsof Will een vast contract heeft met Bosland om kunst te plaatsen. “Toch is dat niet zo. Er wordt elke keer opnieuw een aantal kunstenaars aangeschreven. Maar ik besteed enorm veel werk aan de voorbereiding. Dat doe ik overal waar ik een kunstwerk maak. Ik bezoek de locatie om inspiratie op te doen en doe onderzoek naar wat ik kan betekenen voor de natuur en andersom. Die symbiose is voor mij heel belangrijk en geeft me zuurstof. Dan maak ik een schets of een kleine maquette. De uiteindelijke uitwerking gebeurt met een heel team: gaande van studiebureaus tot veiligheidsinstructeurs”.

Ambachtelijk Bosland

Volgens Van Dale is een ambacht een vak waarbij je iets met de hand maakt. In 2022 trekt heel Limburg de kaart van vakmanschap. En ook in Bosland valt er heel wat talent te bespeuren. Hun ambachten, hun blik en passie zijn niet te evenaren.

Van zand tot glas

Het GlazenHuis in Lommel is een modern glazen paviljoen waar het gloeit van de creativiteit. In dit museum voor hedendaagse glaskunst is er een glasblaasatelier waar glaskunstenaars, designers en studenten dagelijks hun ideeën leven inblazen. Bewonder, beleef en blaas uit. Je kan hier terecht voor een workshop of teambuilding. Uniek voor Bosland, en voor Vlaanderen.

Eigen bier smaakt het best

In Bosland zijn heel wat Gastheren bezig met het brouwen van allerlei lekkers. Neem nu Microbrouwerij Mølder & Coöp uit Pelt, waar ze met veel liefde en passie voor het vak op ambachtelijke wijze bier brouwen, bijvoorbeeld Hobos bier. Je kan er ook terecht voor tastings en workshops. Hetzelfde verhaal vind je in Hechtel-Eksel bij Brouwerij De Logt, waar je artisanaal gebrouwen bier met eigen, unieke recepten vindt. Denk daarbij aan Naya bier. En ook Brouwerij Amai uit Lommel trekt al decennia de kaart van streekbieren. Het vaak bekroonde Loemelaer is de bekendste telg uit het assortiment! Lokale producten zijn dus populair en Peer blijft niet achter. Elite Tripel en De Geiteling zijn respectievelijk een nieuw Peers bier en een nieuwe Peerse huisbrouwerij.

Van Elixir tot Bosland Gin

Pure ambacht vind je ook terug bij distilleerderij Korhaan uit Hechtel-Eksel. Deze stokerij is al sinds 1833 bezig met het maken van allerlei drankjes en elixirs. In 2007 werd er het eerste FSC-gecertificeerde streekproduct van Vlaanderen ontwikkeld. Recenter werden in samenwerking met Bosland Tree Gin en Bosland Gin uitgebracht op basis van grondstoffen uit Bosland. De smaak van Bosland op fles dus! In 2022 opent er een belevingscentrum waar bezoekers terecht kunnen.

Zo zoet als honing

Gastheer ‘t Ezelsbrugske uit Pelt zorg voor ambachtelijk bereid ijs. Wat dacht je van een vers schepijsje op het fietsterras op een zonovergoten dag? Bakkerij Swinnen uit Lommel staat garant voor allerlei heerlijke bakproducten, van de hand tot op het bord. In het assortiment vind je de immens populaire Boslandkoekjes voor de allerkleinsten, maar ook Saharataart. Bezoekers kunnen er terecht voor een groepsbezoek. En verder zorgt chocolatier Koen Ulenaers uit Lommel voor ambachtelijk gebak en brood. Maar nog bekender zijn zijn chocoladeproducten waaronder de Boslandpralines en de Lommelse stadspraline in de vorm van het GlazenHuis. Je kan bij hem terecht voor een chocolade tasting, workshop of teambuilding!”

Koren op zijn molen

In Bosland vind je nog heel wat oude molens terug. Pure ambacht beleven? Breng een (groeps)bezoek aan de molenaars van de Stermolen in Hechtel-Eksel, telkens op de 2e en 4e zondag van de maand. Ook in Lommel ontmoet je de 1e en 3e zaterdag van de maand (13u - 17u) molenaars aan de Leyssensmolen. De Rosmolen op het domein De Groote Hoef kan je dan weer op aanvraag bezoeken. Stuk voor stuk unieke belevenissen!

Het Boslandse ambachtencollectief: uniek in haar soort

Maar liefst vier ambachten onder één dak vind je in het Peerse ambachtencollectief Ons Ambacht. Een aanrader voor je bezoek aan Bosland, iedere zondag van 13-18u. Je ontmoet er goudsmid Zee Swennen, leersnijder Zappas, het keramiekatelier Vèvoila en meubelmaker Danny Gijbels.