Lokale producten
Boslandproducten
Bosland producten werden door ondernemers uit Bosland - in samenwerking met het projectbureau Bosland - ontwikkeld.
![]() |
Pixie Pix in BoslandKom, en stap mee in een magisch avontuur in de duinen van In den Brand! Pixie Pix in Bosland is een spiksplinternieuw kinderboek, een verhaal van schrijfster Yoke Goris en illustrator Rudi Bagusat. Meer info |
|
![]() |
BoslandTheeDe BoslandThee bestaat uit kruiden, bessen, … Die alleen terug te vinden zijn op Boslandse bodem! Voor het creëren van de juiste smaaksensatie werden de ingrediënten gezocht, gedroogd en gecombineerd door Anja Verbeek. Meer info |
|
![]() |
Bosland GinBosland Gin is een gedistilleerde gin, ontwikkeld door de Korhaan in 2021 en vervaardigd uit een evenwichtig palet van zorgvuldig geselecteerde kruiden, versterkt met dennenappeldistillaat afkomstig van de grove den. Meer info |
|
|
Tree GinNaast de klassieke jeneverbes bevat Tree Gin een aantal verrassende ingrediënten uit Bosland: paardenbloem en hondsdraf, bijvoorbeeld. Maar ook schapenzuring, een typische plant uit deze streek. Meer info |
|
|
BoslandpralineEen uitgekiende combinatie van hazelnoot, boskruiden en bosvruchten maken deze praline van chocolatier Koen Ulenaers een lekkernij - exclusief voor Boslandbezoekers. Meer info |
|
![]() |
BoslandkoekjesAmbachtelijke koekjes, gepresenteerd in een originele verpakking die je kan omtoveren tot een kijkdoos. Je kan het best omschrijven als een kruising van speculaas en een bretoense zanddeeg. Meer info |
Meer lekkers uit Bosland
Producten uit Bosland werden door ondernemers uit Bosland ontwikkeld.
Danken
Eresus bier
Eresus bier van Brouwerij Amai is genoemd naar de Lentevuurspin (Eresus sandaliatus), een zeldzame bewoner van Bosland. Geheel in stijl moest dit biertje natuurlijk aansluiten bij zijn naamgever: bijzonder en rood. Dat is het ook geworden!
Hobos bier
Hobos bier, vernoemd naar het landgoed Hobos, is een mooi gebalanceerd donker blond bier met een interessant smaakpallet en een alcoholpercentage van 6.5° geworden. Een authentiek product uit Bosland, proost!
Lommel Thee
Deze thee is een 100% natuurlijke melange van kruiden, bloemen en vruchten die op Lommelse bodem geplukt worden (zoals linde, klaproos, heide,…).
Brueghel triple
Pieter Brueghel de Oude schilderde met bijzonder veel aandacht voor detail. Het rijkelijke smakenpalet van deze Brueghel Triple kwam tot stand met evenveel precisie en reflecteert de unieke veelzijdigheid van de Peerse schilder. 6.8%
Gageljenever
De smaak van gagel is met niets te vergelijken, alleen met zich zelve: erg zacht en kruidig, met een toets van peper en eucalyptus. Gageljenever is net zo. Gewoonweg uniek.
Persuades Dry Gin
De Persuades Dry Gin is een small batch handcrafted spirit van 40%. Gedestilleerd door de Korhaan voor Poire & Provence. Ontwikkeld door Maarten Brands. Het etiket werd getekend door Klier, een Perenaar en bekend cartoonist bij Het Belang van Limburg.
Percello
De percello is een perenlikeur die exclusief voor Poire & Provence bij de Korhaan gestookt wordt. 35 % en is ook lekker in bijvoorbeeld cupcakes. Het perenflesje kan achteraf gebruikt worden om te gebruiken als geurflesje met geurstokjes.
Lommel Koffie
Een smakelijke mengeling van koffie met klotsenbosjenever, likeuren en verse room. Deze creatie is als winnaar uit de bos gekomen na een wedstrijd tussen drie Lommelse horeca-uitbaters in 2008. Het pleit werd uiteindelijk gewonnen door Danny Smits, eigenaar van taverne Lommel Broek op Kerkhoven.
Klotsenbosjenever
Een lokale jenever op basis van vlierbessen. De naam komt van het lokale woord voor vlierbessen, namelijk klotsen.
Loemelaer
Een lokaal bier gebrouwen door Brouwerij Amai. Op 2 juni 2014 werd ‘ne blonde’ geïntroduceerd voor het brede publiek. Ondertussen werd het assortiment uitgebreid met ‘Ne gouwe Loemelaar’ (tripel), ‘Ne gouwe Loemelaar TDH’ (Tripel Dry Hop), ‘Ne bruine’ (dubbel) en ‘Ne stoute’ (RIS).
Lommel Brouwt bieren
Twee bieren van de lokale brouwerij Lommel brouwt. De Quercus Robur is een tripel, een goudkleurig bier van hoge gisting, met hergisting op fles. Ze bieden ook nog een donker bier aan, de Quercus Obscura met een licht gebrande smaak en de subtiele hoptoetsen.
Peltr bier
De Peltr Blond is een speciaalbier met hergisting op fles. De frisheid van cascade hop en de zoetere afdronk die doet denken aan vanille en banaan. Kruidige toetsen van koriander en sinaasappel maken het geheel compleet.
De roots van de naam Peltr zijn te vinden in de 16de eeuw. Destijds bestond het ambt Pelt, met ook de schepenbank Pelt, waar Pelt, Neerpelt, Kaulille en Kleine Brogel toe behoorden. Aan deze streek, onze bakermat, heeft Peltr zijn naam te danken.
Elixir de Spikelspade
België’s oudste elixir, voor het eerst vervaardigd door Antoon Bijvoet te Hechtel in 1833, op basis van een achttiende eeuws medicinaal recept. Tot op heden nog steeds op dezelfde wijze gemaakt te Hechtel. Gestookt uit gezonde en welriekende planten en onderscheidt zich door zijne fijnheid en zijnen heerlijken smaak, aldus de overlevering.
Vernoemd naar Spikelspade, een voormalig aan de abdij van Averbode gelieerd gehucht op het grondgebied van Hechtel, waar dit recept zijn oorsprong vindt. Het bereidingsvoorschrift blijft uiteraard een zorgvuldig bewaard geheim.
Heidebitter
Ervaar de rust van de Hechtelse heide met deze perfecte blend van heidekruiden en bessen, met een licht bittere afdronk. Maseraat van in- en uitheemse kruiden, gearomatiseerd sap van zwarte Sint-Jansbessen, krieken, pruimen en mirabellen en bewerkte honing.
Bij middel van alcohol en water op een drinkbaarheidsgraad gebracht van 20°. Heidebitter bezit de mogelijkheid om van rauw vlees erin ondergedompeld gedurende 24 uur zonder toevoeging van andere kruiden, niet alleen een heerlijke marinade te verkrijgen, maar ook zeer mals vlees dat naar wild smaakt. Ten zeerste aanbevolen deze proef eens uit te proberen.
Spijzen
Lommelse Zandkoek
Teuten waren rondreizende handelaars die sinds de 17e eeuw vanuit de Boslandgemeenten hun koopwaar op de rug naar Nederland, Duitsland en zelfs Denemarken brachten! Tijdens de lange tochten namen ze steevast hun favoriete koeken mee. In 1983 werd het recept van deze koeken nieuw leven ingeblazen door enkele bijkomstige ingrediënten zoals kokosnoot toe te voegen - dit naar aanleiding van een bakwedstrijd in Lommel. De naam “Zandkoek” refereert vandaag naar het zand van de Lommelse Sahara!
Saharavlaai
Saharavlaai, die in 2000 door de Lommelse bakkersbond ontwikkeld werd, wordt gemaakt met een laag abrikozen pasta en afgewerkt met kokossnippers. Vroeger was de vlaai gedecoreerd met afbeeldingen van een Teut - een duidelijke verwijzing naar het verleden van Lommel - en stond de vlaai dan ook bekend als “Teutenvlaai”.
De praline van het Glazen huis
Het GlazenHuis in Lommel is een uniek museum over hedendaagse glaskunst. De vorm van het museum inspireerde meester chocolatier Koen Uleanaers - wat leidde tot de GlazenHuis praline! Deze praline is gevuld met heerlijke boterkaramel en een zachte hazelnoten praliné. Aanrader!
Hechtels Kuukske
Dit koekje uit Hechtel-Eksel refereert naar de landduinen van Hechtel-Eksel. Het koekje werd op smaak gebracht met amandelroom en jenever uit Spikelspade - een voormalig gehucht uit de gemeente.
Sahara Kempische Mosterd
Deze mosterd is vermengd met een waaier aan kruiden en specerijen, een echte culinaire smaakmaker. De Sahara Kempische Mosterd staat voor kwaliteit en streekgebondenheid.