11 september : Open Monumentendag

06/09/2016

Op 11 september is het Open Monumentendag. In Bosland hebben de heemkringen de handen in elkaar geslagen. Ze stelden een afwisselend programma samen, geschikt voor alle leeftijden.

In Lommel kan je wandelen langsheen "Gebouwen met een verleden!" of deelnemen aan een rondleiding in de pas gerestaureerde Sint-Jan Baptistkerk. Voor de speurneuzen is er een familiezoektocht uitgestippeld. In zaal Heidegalm kan je een bezoek brangen aan de tentoonstelling "Kerkhoven daar gaat niets boven... Zo is er maar één!" Maar de absolute topper is het Arboretu Den Tip. Tijdens de wandeling die start om 13.30u vertelt een ervaren gids van Natuurpunt vele verhalen over de bijzonderen fauna en flora in dit gebied.

In Overpelt ligt de focus op de speciale bomen in de gemeente. "Als bomen konden vertellen..." werpt een blik op bomen die als monumenten de tijd doorstaan hebben. Zoals de mooiste boom van Vlaanderen, die getuige was van twee eeuwen geschiedenis in het Hobos. Of het verhaal van de kerkelinde, de nazaat van de gerechtsboom waaronder, door de schepenbank en de schout, eeuwenlang recht gesproken werd. Met de fiets kan je al deze mooie "monumenten" gaan bezoeken. Ter plekke krijg je informatie over deze bomen. Een ongetwijfeld verfrissende en boeiende kijk op een stukje Overpelt.

In Hechtel-Eksel kan je het teutenverleden ontdekken. De overgebleven teutenhuizen behoren nog steeds tot de mooiste van van de gemeente en vallen direct op in het straatbeeld. Ook werd er een app ontwikkeld. Het figuurtje van Thijs de teut neemt het hele gezin mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Eksel. Hiernaast zullen er ook nog drie begeleide wandelingen plaatsvinden. Samen met een gis wandel je doorheen het dorp en ontdek je hoe de teuten leefden. Plaats va afspraak: Kerkplein Eksel

Voor extra praktische info en het volledige programma zie ook www.openmonumentendag.be