42 Boslandse klassen gaan op school vlinders kweken

26/04/2019

42 klassen uit de Boslandgemeenten gaan de komende 5 weken aan de slag met het kweken van vlinders op school. Ze ontvingen daarvoor het educatief pakket “Vlinders van Bosland” waarbij ze bijleren over het belang van vlinders en zelf aan de slag gaan met het kweken van vlinders in de klas. Tijdens deze 35 dagen doorlopen ze de levenscyclus van eitje tot vlinder: van eitje tot rups, rups tot pop en pop tot vlinder. De vlinders worden tenslotte losgelaten in de vrije natuur.

Bosland Vlinderproject FaunariumBosland is een biodiversiteitshotspot, op vlak van vlinders is dit zeker zo. Vele soorten vinden hun habitat in de bosranden, heidevlaktes en weides van Bosland. Door gericht natuurbeheer leveren de Boslandpartners de nodige inspanningen om de vlinders en hun leefgebied te beschermen. De schoolinstellingen in Bosland zijn een bevoorrechte partner bij het bewustmaken en enthousiasmeren van kinderen over de unieke natuur in Bosland.

Bosland Vlinderproject PakketOm de kinderen in de ban te brengen van kleurrijke vlinders ontwikkelde Bosland eerder een “Vlinderherkenningskaart” en een educatieve bundel “Vlinders op school”. Samen met een terrarium met rupsen, poppen en eitjes vormt dit het educatief pakket “Vlinders van Bosland”. De voorbije jaren werd het educatief pakket reeds met succes in de Lommelse scholen ingezet in het kader van het project LOC De Vlinder. Nu hebben de Boslandpartners besloten het project uit te breiden naar alle gemeenten.

In Peer neemt basisschool de Puzzel, Sint-Elizabeth, basisschool Pieter Brueghel, De Uitvlinder, ’t Perenboompje en de Dommelbrug deel. In Hechtel Eksel de basisschool Hechtel-Eksel, De Zandkorrel en Ter Duinen. In Lommel tenslotte De Speling, GVBS Boudewijnschool en XCL Wegwijs.