91 groepen bezochten Pop-up Expo in Peer. Vanaf volgende week te bezoeken in Bree.

18/10/2019

Liefst 91 groepen - waaronder 85 schoolklassen - bezochten de voorbije maanden onder leiding van deskundige gidsen de Pop-up Expo Wolven in Limburg in stad Peer. Een overweldigend succes.

Van kleuters tot scholieren: zo maar 1.769 leerlingen uit heel Limburg kwamen er wolf Roger bezoeken. Samen met de gewone bezoekers komt hiermee de teller op 6.000 in Peer. Eerder daagden in Lommel al 6.000 en Oudsbergen 4.206 bezoekers op. Dat brengt de teller in totaal op meer dan 16.000 bezoekers.

Vanaf woensdag 23 oktober kunnen bezoekers in stad Bree terecht voor de laatste etappe van de Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg’.

Wolven in Limburg

Met de komst van wolven in Noord-Limburg na meer dan een eeuw, is er een nieuw tijdperk aangebroken. Naya kwam vorig jaar via het grenspark Kempen~Broek in Bocholt ons land binnen. Daarna werd ze gesignaleerd in Bosland in verschillende gemeenten. Al snel bleek dat er ook een wolf actief was in de buurt van Duinengordel in Oudsbergen. Het was ook op weg naar dit gebied dat vorig jaar een wolf overleed bij een aanrijding in Maaseik. Nog wat later kwam wolf August aan in Bosland. Reden genoeg voor de initiatiefnemers - Natuur en Bos, de natuurgebieden Duinengordel, Bosland en Kempen~Broek en het Provinciaal Natuurcentrum - om een belevingsvolle en gratis expo te ontwikkelen waarbij de opgezette wolf Roger voor het eerst aan het grote publiek getoond wordt.

Samenleven met wolven

Via de reizende expo ‘Wolven in Limburg’ worden bezoekers geïnformeerd over de aanwezigheid van wolven in Limburg. Je krijgt er antwoorden op vragen als: ‘Hoe kan je wolven herkennen? Wat eten ze? Wat betekent de terugkeer van de wolf? Waarom kiezen ze voor Limburg?’ Op basis van ervaringen uit het buitenland zijn er tips over hoe mens en dier met elkaar kunnen samenleven en hoe je als veehouder je vee kan beschermen. Een belangrijke doelgroep zijn kinderen. Voor hun zet de expo onder andere in op interactie, educatie en worden de zintuigen geprikkeld. De initiatiefnemers rekenen er dan ook op dat heel wat scholieren de expo zullen bezoeken.

“Wolven in Limburg” bezoeken kan perfect op eigen houtje. Voor wie echter nog meer te weten wil komen over wolven, werden speciale gidsen opgeleid. Deze kunnen geboekt worden via de website van Kempen~Broek om groepen door de expo te begeleiden of om extra info te geven. Scholen en jeugdverenigingen kunnen een geleid bezoek gratis reserveren.

Fotografie: Michèle De Meersman (Toerisme Peer)