Bosland in de bloemen: 11.000 schoolkinderen ontvangen zaadjes voor vlinderbloemen

21/05/2021

Bosland Zaaiactie ZakjeIn Bosland worden vanaf vandaag maar liefst 11.000 zaadpakketjes verdeeld onder alle kleuters en leerlingen van de lagere scholen in Bosland. Met de actie wil Bosland via de kinderen en hun (groot)ouders mee de jarige in de bloempjes zetten. Het initiatief zorgt in de eerste plaats voor nectar en stuifmeel voor vlinders en bijen in de Boslandse tuinen. Want een insectenvriendelijke tuin in Bosland, daar heeft iedereen baat bij.

15 Jaar Bosland

In 2021 blaast het grootste avonturenbos van Vlaanderen 15 kaarsjes uit. Via een opvallende actie wensen de partners nu heel Bosland in de bloempjes te zetten. Iedere leerling van een kleuterschool of lagere school in Bosland ontvangt daarom een zakje met bloemenzaad met de slogan "Bosland is jarig - Zet je Bosland mee in de bloemetjes?"

Begint niet elk verjaardagsfeest met bloemen? Zo ook in Bosland. Er worden heel wat ideeën uitgewerkt voor Boslanders en bezoekers. Bosland wil iedereen de kans geven om in 2021 mee te kunnen vieren. Binnenkort worden alle initiatieven bekend gemaakt via de Boslandwebsite.

De partners rekenen erop dat heel wat gezinnen in het voorjaar met de campagne aan de slag gaan. Zaadjes die in de maanden mei of juni ingezaaid worden zullen gaan bloeien van juli tot oktober. En dat is goed voor vlinders en bijen!

Boslandse scholen belangrijke partner

We zien steeds minder bloeiende planten terugkomen in onze Vlaamse tuinen. En bijen en vlinders komen juist af op bloemen. Daarom krijgen Boslanders een duwtje in de rug bij het maken van een bonte bloemenverzameling in hun tuin. Het zakje bevat verschillende bloemen waaronder goudsbloem, slangenkruid, boekweit, klaver en korenbloem.

De partners kozen er bewust voor om via de Boslandse scholen de pakketjes te verdelen. De leerkrachten kunnen deze actie aangrijpen om aandacht te schenken aan biodiversiteit of het belang van insecten. Daartoe kunnen ze vb. gebruik maken van de les bundel ‘Vlinders in Bosland’ die de voorbije jaren aan de scholen ter beschikking gesteld werd en nog steeds gebruikt kan worden.

Natuurvriendelijke tuin

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Toerisme: "Een ideale tuin is een natuurvriendelijke tuin. Één die leven geef aan fauna en flora. De aanwezigheid van planten en bloemen is daarbij cruciaal. Bosland is één grote groene vlek in Limburg. Via deze campagne geven we de Boslandse natuur in de woonwijken een extra duwtje in de rug. Want elk puzzelstukje - hoe klein ook - telt mee om onze klimaatambities te bereiken."

Boslandburgemeesters overhandigen eerste pakketten

Op 21 mei ontvingen GBS Eksel in Hechtel-Eksel, Basisschool Den Heuvel in Lommel, Leefschool de Uitvlinder in Peer en Basisschool De Linde in Pelt als primeur de eerste pakketten uit handen van de Boslandburgemeesters Jan Dalemans, Bob Nijs, Steven Matheï en Frank Smeets.

De overige zaadpakketjes worden van 25 - 28 mei verdeeld in de Boslandse scholen.