Bosland is voorbeeldbos volgens WWF

25/04/2017

FSC is wereldwijd het meest erkende label voor duurzaam gewonnen hout uit bossen die op een verantwoorde manier worden beschermd en beheerd. Jaarlijks wordt vanuit de bosrijke driehoek Lommel, Overpelt en Hechtel-Eksel, kortweg Bosland, ruim 15.000 m³ hout getransporteerd voor allerhande economische toepassingen, waaronder de meubel- en papierindustrie. De bossen van het 4.500 hectare grote Bosland vormen sinds 2007 het zwaartepunt van het FSC-label in Limburg en zelfs in heel Vlaanderen. Wie houtproducten koopt die dit label dragen, mag er zeker van zijn dat er geen roofbouw op bossen werd gepleegd en dat de betrokken bosbeheerders loon naar werken krijgen. Toch is er in ons land nog werk aan de winkel voor het label dat in 1993 werd opgericht.

42 procent

"Onderzoek wees uit dat slechts 42 procent van de Belgen het label kent. In Nederland is dat meer dan 50 procent, in Engeland zelfs 65 procent", zegt Koen Stuyck van WWF België. "Daarom starten we begin mei een campagne waarbij we consumenten en bedrijven willen bereiken met de slogan 'Houd je ogen open als je hout koopt'. Als de vraag naar FSC-hout stijgt, dan volgen ook de bosbeheerders om aan de criteria van het label te voldoen. We zijn niet tegen het kappen van bos. Hout is een duurzaam product, maar het mag niet bekomen worden uit wildkap.”

Wereldwijd voldoet ruim 194 miljoen hectare bos aan het FSC-label. “Dat is zowat 12 procent van alle bossen die worden geëxploiteerd", duidt Bart Holvoet, directeur van FSC Belgium. "Hiervan ligt 23.000 hectare in België, en 8.000 hectare in Limburg.”

Blijven verdienen

Zowat de helft van het Limburgse FSC-bos ligt dus in Bosland. Dries Gorissen van bosbeheerder ANB benadrukt dat een zelfkritische blik noodzakelijk blijft. “Het FSC-label moet je blijven verdienen. Dus op vlak van bosbeheer word je constant bijgestuurd volgens nieuwe inzichten.”

TVL reportage