Bosland viert 10-jarig bestaan met gevarieerd activiteitenjaar

17/06/2016

Bosland, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Vlaanderen, bestaat tien jaar. Dat wordt een heel jaar lang gevierd met een brede waaier aan activiteiten. Denk hierbij onder andere aan bijzondere arrangementen, een hangmatactie, boomplantacties en natuurlijk een groots verjaardagfeest.

Een jaar vol actie

Op nachtzwaluwsafari

Een dagje Bosland is een beleving op zich, of je nu Boslander bent of verder weg woont. Om de beleving nog te verhogen, werken we nieuwe arrangementen uit met lokale ondernemers. Momenteel is het o.a. reeds mogelijk om met een ezeltje te gaan wandelen en picknickmanden en –rugzakken te bestellen. Bij slecht weer kan je gebruik maken van het arrangement van zwemparadijs Dommelslag en chocoladeliefhebbers komen aan hun trekken met een drietal workshops gecombineerd met een diner. De nachtzwaluw en andere geheimzinnige nachtdieren op het spoor komen, kan dan weer tijdens een nachtzwaluwsafari.

Blijven hangen in Bosland

Onder het motto: ‘blijven hangen in Bosland’, lanceren we deze zomer een ludieke hangmatactie. ‘Negen weken lang, van 1 juli tot 26 augustus, hangen we elke vrijdag een hangmat op een typisch Boslandplekje. Een foto daarvan wordt op de Bosland-Facebookpagina gepost. Wie als eerste die hangmat bereikt, wint zo’n exemplaar’, vertelt Kris Verduyckt, schepen voor milieu stad Lommel, enthousiast. Bovendien maakt iedereen die binnen het uur de locatie weet te bereiken kans op de hoofdprijs: een arrangementen pakket ter waarde van 400 euro om Bosland te verkennen.

Culinaire avond tussen de bomen

Met een sfeervolle afterworkavond in het Pijnven brengen we tijdens het eerste weekend van september het bos tot op je bord. ‘Restaurant De Kruimel heeft interesse in samenwerking en bedacht bosgeïnspireerde tapashapjes en bijpassende drankjes die garant staan voor een avondje van culinaire ontdekkingen in een fenomenaal decor: het grootste bos van Vlaanderen’, zegt Raf Truyens, schepen voor Bosland van de gemeente Hechtel-Eksel. 

De Boslandgames voor 10-jarigen

Op 30 september zetten we de 10-jarigen van Bosland in de bloemetjes. De leerlingen uit het vijfde leerjaar van alle basisscholen van Overpelt, Hechtel-Eksel en Lommel krijgen die dag de kans om zich met elkaar te meten in een spannende en sportieve competitie waarbij ze al hun vaardigheden moeten aanwenden om de felbegeerde titel van Boslandklas in de wacht te slepen.

Sportief verjaardagsfeest

Geen verjaardag zonder verjaardagsfeest! Op 9 oktober is Bosland gastheer voor de nationale opening van de Week van het Bos. Het thema dit jaar is: ‘Welkom in de grootste sportclub’. ‘Dat de natuur inderdaad de beste plek is om te sporten, bewijzen we in het Heesakkerpark met een divers en sportief programma. ’s Ochtends wordt gestart met initiaties tai chi en yoga, wandeltochten en mountainbiken. In het Holven wordt ondertussen de 10de Natuurloop lus, in samenwerking met Sport Vlaanderen, geopend’, licht Patrick Van Baelen, schepen voor toerisme van de gemeente Overpelt toe. In de namiddag ligt de nadruk meer op spel en actie, met een heuse tienkamp met allerlei uitdagingen voor oud en jong. Voor de allerkleinsten is er volop aangepaste actie in het speellandschap in het Heesakkerpark. Studio Brussel is de hele namiddag ter plekke met een live-uitzending. En natuurlijk is er ook een grote verjaardagstaart en ander lekkers. Hiep hiep hoera! 

Internationaal symposium

Bosland is veel meer dan een plek waar inwoners en toeristen zich komen ontspannen. Het is ook een mooi voorbeeld van hoe een samenwerking van particuliere en publieke partners voor een grote meerwaarde voor de samenleving en de natuur kan zorgen. Van 12 tot 14 oktober ontvangt Bosland beleidsmakers van lokaal, Vlaams, nationaal en Europees niveau voor een symposium met als titel: “Integrated governance: increasing opportunities for nature and society”. De resultaten van 10 jaar Boslandwerking worden voorgesteld en er wordt gekeken naar bijkomende kansen voor de toekomst.

Méér bos voor Bosland

Dat we met Bosland nog willen groeien, mag je gerust letterlijk nemen. We sluiten ons jubileum af met een grootse boomplantactie. Onze arbeiders zijn op zoek naar 10.000 helpende handen. Er worden drie boomplantdagen gepland, één in elk gemeente.