Bostheater in Bosland

29/10/2014

Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) slaan de handen in elkaar voor de bouw van een theater in de Hechtel-Ekselse bossen. Het project past in het landinrichtingsproject Grote Netegebied- ‘De open ruimte tussen Hechtel en Eksel’. Het past bovendien in Bosland waar steeds ruimte is voor innovatie natuurprojecten met een focus op kinderen.

Schepen voor Bosland Raf Truyens is alvast enthousiast: "Het wordt een levend kunstwerk dat uitnodigt tot interactie met de natuur. Op een innovatieve manier nodigen we mensen uit om terug (toneel) te spelen in en met de natuur. Het wordt een creatief platform in Bosland!"

De sculptuur wordt gemaakt door willowman Will Beckers die daarmee niet aan zijn proefstuk toe is. De Land art-kunstenaar werkt al 25 jaar met organisch materiaal. Hij is actief in binnen- en buitenland en plaatste in de Kiefhoekstraat in Hechtel-Eksel eerder al een monumentaal kunstwerk.

Ditmaal ontwierp hij een bostheater van levend materiaal. Een slingerende entree langs een bospad groeit letterlijk naar de sculptuur toe, waar het zich manifesteert als een halve cirkel die een podium omsluit. Achter het podium staat een grote natuurlijke cocon die dient als coulisse, als omkleedruimte of als onderdeel van het decor. De materialen worden in hoofdzaak aan de aanwezige bossen onttrokken.

Het theater krijgt een zestigtal zitplaatsen. In de droge maanden kan het theater een hondertal mensen ontvangen. Truyens: “Zijn plan is inspirerend. Het theater verandert met de seizoenen. Cultuur en natuur kunnen op geen betere manier met elkaar verweven worden.” “We mikken op kinderen,maar iedereen met een jong hart en creatieve geest kan er zijn gang gaan.”

De werken zullen starten begin volgend jaar. De opening van dit uniek  bostheaters wordt gepland in de zomer 2015.