Centraal-Aziatische ambassadeurs onder de indruk van Bosland na fietstocht door het Pijnven

31/08/2020

Hoog bezoek in Bosland vandaag. Een delegatie van maar liefst 23 Centraal-Aziatische diplomaten maakte er een fietstocht met een bezoek aan Fietsen door de Bomen in het Pijnven in Hechtel-Eksel. De groep was erg onder de indruk van hetgeen ze te zien kregen.

Fietstrip op Nationale feestdag

Voor zijn collega's is het geen geheim dat de Kirgizische ambassadeur in België, Mr Muktar Djumaliev, een grote fietsliefhebber is. Op 31 augustus, de Kirgizische Onafhankelijkheidsdag, bracht hij met enkele van zijn internationale collega's een bezoek aan Noord-Limburg. Niet toevallig Bosland, want het is volgens Djumalev hét fietsparadijs van België.

De Kirgizische ambassadeur Mr Muktar Djumaliev, de Oezbeekse ambassadeur Mr Dilyor Khakimov, de Turkmeense ambassadeur Mr Chary Atayev, de Kazachse ambassadrice Ms Aigul Kuspan en de Europese ambassadeur voor Centraal-Azie Peter Burian: het zijn maar enkele van de hoogwaardigheidsbekleders die vandaag een bezoekje brachten aan Bosland. Voor één keer niet uitgedost in maatpak, maar in sportieve fietskleding.

Via het Limburgse fietsroutenetwerk bereikte de groep de Vlindervallei om van daaruit verder te fietsen naar Fietsen door de Bomen in het Pijnven. De immens populaire fietsbeleving kon bij de deelnemers op heel wat bijval rekenen.

"We hebben de voorbije jaren heel veel gefietst in onze omliggende landen, maar geen enkele plek is zo groen, kindvriendelijk, mooi en uniek als Fietsen door de Bomen in Bosland. Fietsen met een vogelperspectief - dat is écht een unieke beleving. Het concept past bovendien perfect in de Europese 'Green Deal' waar we een gezonde levensstijl en het beschermen van onze leefomgeving promoten." volgens Djumaliev.

Ook de wetenschappelijke 'FORBIO-site' en het kunstwerk 'De boom in' van Will Beckers werden bezocht in het 2.000 ha grote bos, dat door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid beheerd wordt.

De groep keerde tevreden en vooral onder de indruk terug naar huis.

Groeiende interesse in Bosland

Met de stijgende naamsbekendheid en het stijgend aantal bezoekers, groeit ook de interesse van organisaties en overheden in het Limburgse succesverhaal.

"Dat toont aan dat er bijzondere interesse is in geslaagde samenwerkingsverbanden met de natuur als verbindende factor. Recent nog kwamen afgevaardigden van Kalmthoutse Heide, enkele Nederlandse gemeenten en het Waalse Nassonia ook al kennismaken met Bosland." volgens burgemeester van Hechtel-Eksel Jan Dalemans.

Fietsen door de Bomen

Fietsen door de Bomen in het Pijnven in Hechtel-Eksel is een iconische fietsbrug die je laat fietsen tussen de kruinen van de bomen in Bosland. "Op dit fietspad geraak je veilig in hogere sferen. Letterlijk, want je fietst via een dubbele cirkel naar de kruinen van de bomen. Je ziet, voelt en ruikt de Boslandse natuurpracht." volgens de voorzitster van het Bosland Beheercomité Nele Lijnen.

In mei 2020 won het project de 'World Landscape Architecture Award'. Eerder won het in 2019 al de 'Iconic Award' in Duitsland en de 'International Design Award' in Los Angeles.

Fietsen door de Bomen is een project van Toerisme Limburg in samenwerking met Provincie Limburg, Toerisme Vlaanderen, Hechtel-Eksel, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, Bosland en LSM.

Fotografie

© Jeroen Clerix - Bosland