De Tamme Kastanje van het Hobos voor de titel 'Boom van het jaar 2016'

22/08/2016

In april 2016 ging de ‘Boom van het Jaar Wedstrijd 2016’ van start. Deze wedstrijd gaat op zoek naar het verhaal achter de leukste, interessantste, en meest opmerkelijke bomen uit heel Vlaanderen. De resultaten waren schitterend: maar liefst 80 bomen uit heel Vlaanderen en Brussel werden genomineerd.

Het gaat bij deze wedstrijd niet om de grootste, oudste of zelfs de mooiste boom, maar om een boom die de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbindt, zoals de eik waarin je vroeger speelde als kind, de grote beuk waar de familie iedere zondag langs wandelt, of zelfs de notelaar in je eigen achtertuin die je plantte bij de geboorte van je kind. Uit alle prachtige verhalen en bomen zijn nu de mooiste per provincie gekozen.

De jury selecteerde, in akkoord met de eigenaar van de boom, uit alle genomineerde bomen 7 laureaten (één voor elke Vlaamse provincie en het Brussels gewest). Vorig jaar organiseerden Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en Landmax de 2-jaarlijkse “Mooiste boom van Vlaanderen” verkiezing. De winnaar van deze wedstrijd wordt ook standaard genomineerd voor de Boom van het Jaar.

Deze wedstrijd is een initiatief van SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, en in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, Landelijk Vlaanderen, de Bosgroepen en de Koninklijke Belgische Bosbouw Maatschappij.