Duurzaam beheer van Overpeltse bossen beloond met FSC-label

21/11/2018

De openbare bossen in gemeente Overpelt ontvingen onlangs het FSC-label. Dit ‘Forest Stewardship Council’-label streeft naar verantwoord en duurzaam bosbeheer. Samen met de openbare bossen van de Vlaamse Overheid, de bossen van stad Lommel en de gemeente Hechtel-Eksel komt de teller van FSC-beheerde openbare bossen in Bosland op 3989,45 ha te staan.

Voorafgaand aan de toekenning werd het beheer en de werking onderworpen aan een grondige audit door het extern controleorganisme. In FSC-bossen moeten namelijk natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen met elkaar in balans staan. Bijvoorbeeld: niet meer hout kappen dan de aangroei toelaat, via bosbeheer kansen geven aan de lokale bevolking rond tewerkstelling of naar een divers gebruik van het bos streven. Uit de audit bleek dat het beheer en de organisatie voldoen aan de internationale FSC-standaard. Bosland was eerder ook al het eerste Vlaamse natuurgebied dat in 2007 een FSC-groepscertificaat had verkregen: de bossen in Overpelt werden hier nu aan toegevoegd.

Duurzaam bosbeheer

Het Agentschap voor Natuur en Bos dat de bossen beheert, verankert duurzaam bosbeheer in de bestaande bosbeheerplannen. Men beheert het bos met goedkeuring van de FSC-certificeringsinstanties. Het recent ontwikkelde bosbeheerplan, dat zowel gemeentebossen als bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos omvat, werd getoetst aan alle FSC-criteria rond natuurbelangen, sociale aspecten en economie.

Guido Winters, regiobeheerder van de Lage Kempen bij het Agentschap voor Natuur en Bos: "Bosland is jaarlijks goed voor zo'n 15.000 m³ FSC-hout. Dit is voornamelijk dennenhout omdat dit de meest voorkomende soort van de Lage Kempen is. Omdat dit hout het FSC-label draagt ligt het beter in de markt. Wat betekent dat we meer middelen hebben om opnieuw in duurzaam bos te investeren."

Bosland werd in 2017 nog door WWF bekroond als het best beheerde bos van Vlaanderen. Het zet hiermee haar voortrekkersrol op het gebied van duurzaam bosbeheer in Vlaanderen extra kracht bij. De terugkeer van soorten waaronder de wolf, de das en de boommarter tonen aan dat de natuur het er goed doet.