Eerbetoon aan Boslandse fauna en flora: Luc Beysen en Angelika Van Genechten winnen Bosland in Beeld 2021

25/09/2021

Met 'Bosland in Beeld' lanceerden de Boslandpartners voor het tweede jaar op rij een fotowedstrijd die inzoomde op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Uit meer dan 750 inzendingen werd een preselectie van 64 werken gemaakt. Daaruit heeft een professionele jury en een publieksjury nu een Top 3 aangeduid. Nieuw dit jaar was een prijs voor de 'Meest feestelijke foto'. In 2022 komt Bosland in Beeld terug.

Maar liefst 4 maanden lang konden geïnteresseerden foto's maken en op Instagram delen via de hashtag #boslandinbeeld2021. Boslandsfeer, topnatuur, fauna en flora, gastronomie, architectuur, cultureel erfgoed, mode, surrealisme op z’n Boslands: alles was toegelaten. Heel wat fotografen gingen ermee aan de slag. Opvallend: er werden in 2021 veel meer fauna- en flora beelden ingestuurd. En dat vertaalde zich in de selectie en het oordeel van de jury.

Fotografen

De 64 geselecteerde foto's werden gemaakt door Angelika van Genechten, Anke Berckmans, An Vranken, Christof Daens, David Peters, Eddy Ulenaers, Elke Vanrijkel, Glenn Bollen, Hilda Lodewijks, Irene Plessers, Jens Veraa, Jente Kasprowski, Joke Goris, Kathleen Woinin, Klaartje Kelchtermans, Leon Van Ham, Luc Beysen, Niels Kerkhofs, Patricia Palmans, Paul Smeets, Robert Boons en Stefane Jamers.

Juryprijs

Het beeld "Lentevuurspin" van Luc Beysen pakt de gouden medaille, gevolgd door "Hageven - Plateaux" van Jens Veraa met zilver en "The leader" van Leon Van Ham met brons.

Goud voor Luc Beysen

(Schepen van Pelt Leen Gielen nam de prijs in ontvangst namens Luc Beysen)

Het mannetje van de eresus sandaliatus, beter bekend als de lentevuurspin, toont zijn prachtige lijf in dit beeld van Luc Beysen. Deze iconische diersoort - vaak gezien als de panda van Bosland - symboliseert de enorme diversiteit van fauna en flora in het gebied.

Zilver voor Jens Veraa

Dromen... dat doe je bij deze luchtfoto van Jens Veraa. Het lijnenspel van het landschap in 'Hageven - Plateaux' in Pelt werkt aanstekelijk. Het doet ons even twijfelen of de foto toch niet in de Everglades werd gemaakt.

Brons voor Leon Van Ham

Als een echte leeuwenkoning torent 'The Leader' van Leon Van Ham boven een weids landschap uit. Het schaap is niet zomaar een begrazer: hij staat symbool voor de synergie tussen natuur en landbouw in Bosland.

Meest feestelijke foto prijs

Robert Boons

In het kader van '15 Jaar Bosland' werd dit jaar een extra prijs uitgereikt. De 'Bellenblazer van Lommel' van Robert Boons staat dit jaar symbool voor het feestelijke, kindvriendelijke en diverse Bosland!

Publieksprijs

Op 15 september werden alle geselecteerden bekendgemaakt via een fotoalbum op de Facebookpagina. Bezoekers konden vanaf dan meestemmen voor de Bosland in Beeld publieksprijs. Heel wat fotografen gingen aan de slag om hun foto's te promoten via hun netwerk. Dat resulteerde in deze opmerkelijke en tegelijkertijd smakelijke Top 3.

Goud voor Angelika van Genechten

(De mama van Angelika nam de prijs in ontvangst)

Het beeld ‘Burned Tree’ van Angelika Van Genechten in Heuvelse Heide haalde maar liefst 502 publieksstemmen, en wint daarmee de Publieksprijs.

Zilver voor Anke Berckmans

(De mama van Anke nam de prijs in ontvangst)

‘Ducktales’ van Anke Berckmans haalt zilver met 491 publieksstemmen.

Brons voor David Peters

‘Sit back and relax’ van David Peters haalde maar liefst 316 publieksstemmen.

Ondernemers in the picture

Winnaars van Bosland in Beeld worden beloond met een Boslandbon. Deze waardebon kan besteed worden bij één van onze Bosland Gastheren. Op die manier zet Bosland ook haar Gastheren opnieuw in de kijker, en krijgen deze ondernemers een duwtje in de rug.

Tentoonstelling in openlucht

De werken werden voor het eerst geëxposeerd aan de deelnemers en bezoekers van Bosland Trail 2021. Daarna reist de expositie verder naar Resterheide tijdens het Verjaardagsfeest Bosland - Week van het Bos.