Eerste picknickbanken volgens eigen Bosland stijl

20/05/2014

Op 19 mei zette Bosland een grote stap. In De Winner in Overpelt vond de eerste steenlegging van de recreatieve Bosland huisstijl plaats. Na 10 jaar was het project rijp om ook op het terrein een uniforme, herkenbare Bosland identiteit te realiseren.
De implementatie zal in verschillende fases gebeuren. In deze eerste fase worden alle losse elementen zoals picknickbanken, zitbanken en infoborden geplaatst in de verschillende recreatie gebieden. In een volgende fase worden de nevenonthalen gerealiseerd en eind 2014 worden de hoofdonthalen en de grensborden op het terrein verwacht. Alle infrastructuur wordt vervaardigd uit duurzaam FSC hout.

Bosland werkte voor het ontwerp samen met ontwerpbureau Bailleul, gelegen te  uit Gent. De firma Bruns uit Bergeijk (NL) stond in voor de realisatie en de plaatsing gebeurt door sociale werkplaats de Biehal uit Lommel.
Bosland realiseert het project met ondersteuning van ‘Limburg Sterk Merk’- middelen. Via LSM wordt hiervoor een bedrag van 552.000,00 € voorzien.

Na het lanceren van de vernieuwde website en toeristische producten zoals de schatzoektochten eerder dit voorjaar heeft Bosland nu dan ook alle troeven in huis om toeristen op alle vlakken op een kwalitatieve manier te ontvangen.

De picknickbanken, zitbanken en infoborden worden in mei en begin juni geplaatst over het ganse grondgebied van Bosland.
Bij het ontwerpen van de picknickbanken werd gedacht aan alle bezoekers van Bosland: voor de kinderen werd telkens een lager gedeelte voorzien met kleurrijke krukjes als zitjes. De overkant van de tafel is toegankelijk voor de rolstoelgebruikers. Zo kan iedereen op een fijne manier genieten van een picknick in de natuur.

In een tweede fase worden in de drie Bosland gemeenten nevenonthalen ingericht. In Hechtel-Eksel is dit in het gebied In den Brand, voor Lommel aan het Kattenbos en in Overpelt aan het Heesakkerpark. Deze onthalen refereren naar de drie thema’s van Bosland: de boom in, Bijt in het zand en terug naar de wortels. Naast informatie over het gebied en de recreatiemogelijkheden worden in elke onthaalplaats leerrijke maar leuke spelletjes voorzien voor de kinderen. Gemaakt op maat  van de kleinste bezoekers van Bosland, zoals het hoort in het meest kindvriendelijke bos van Vlaanderen. Deze spelletjes refereren naar de drie thema’s van Bosland: de boom in, Bijt in het zand en terug naar de wortels.

In het najaar worden grensborden geplaatst om het grondgebied van Bosland af te bakenen. Grote grensborden bij de hoofdinvalswegen en kleinere formaten bij de (Bosland)grensoverschrijdende fiets- en wandelpaden moeten ervoor zorgen dat de bezoekers weten wanner ze Bosland binnenrijden.

De inrichting van de hoofdonthaalplaatsenalen wordten ook in het najaar verwacht. Een hoofdonthaal refereert, juist zoals een nevenonthaal, aan de drie thema’s van Bosland en bestaat uit drie cirkels als knipoog naar het Bosland logo. In een eerste cirkel is informatie voorzien, de tweede cirkel biedt picknickgelegenheid en kinderen kunnen zich in een derde cirkel uitleven in een interactief spel- en educatie gedeelte. Alle speelelementen zijn, net zoals in de nevenonthalen, uitgewerkt rond een van de Bosland-thema’s. De inrichting van de hoofdonthaalplaatsen is de ideale plaats om bezoek aan het Pijnven, de Sahara of de Grote Hof te starten en te eindigen.

Een rode draad doorheen de ontwerpen zijn de kleuren en het rijke speelse decoratieve elementen. Het geheel oogt tegelijk natuurlijk, speels en modern.  Zowel het ontwerpbureau Bailleul (Gent) als de aannemer, Bruns (Bergeijk – NL) zijn niet aan hun proefstuk toe. Zo realiseerden zij al projecten voor Dierenpark Plankendael en de Zoo van Antwerpen.