Fietsen door de Bomen in Bosland wint prestigieuze Dezeen award!

24/11/2020

Fietsen door de Bomen in Bosland - het hefboomproject van Toerisme Limburg i.s.m. Provincie Limburg, LSM, Toerisme Vlaanderen, Hechtel-Eksel, Natuur en Bos en Bosland - viel in de prijzen op de Dezeen Awards 2020. Het won de award voor beste ‘Architectuur - Infrastructuurproject’ van het jaar. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: “Dit is maar liefst de vijfde internationale award voor Fietsen door de Bomen. Een mooie erkenning, die bevestigt dat we Limburg wereldwijd op de kaart blijven zetten als innovatieve fietsbestemming. En dat we dit soort hefboomprojecten nu meer dan ooit nodig hebben om Limburg te onderscheiden.”

Dezeen AwardsBeste architectuur ter wereld

Het van oorsprong Londense ‘Dezeen’ – met intussen ook een vestiging in New York – is het meest invloedrijke tijdschrift voor architectuur, interieur en design ter wereld. Het magazine en de website zijn samen goed voor drie miljoen maandelijkse lezers. De jaarlijkse Dezeen Awards bekronen de beste architectuur en ontwerpen wereldwijd. Ze vormen de ultieme onderscheiding voor architecten en ontwerpers. De Limburgse overwinning is dan ook zeker een mooie erkenning voor BuroLandschap van landschapsarchitect Pieter Daenen, die de fietsbrug ontwierp in samenwerking met architectenbureau De Gregorio & Partners.

Geduchte tegenstanders

Fietsen door de Bomen nam het op tegen vijf andere innovatieve projecten. 1) ‘Bunhill 2 Energy Centre’ (Londen), dat overtollige warmte van de metro opvangt om gebouwen te verwarmen. 2) ‘Lille Langebro’ (Kopenhagen), een indrukwekkende fiets- en voetgangersbrug. 3) ‘Technion Entrance Gate’ (Israël), de nieuwe toegangspoortbrug van een Israëlische universiteit. 4) ‘Chiswick Park Footbridge’ (Londen), de loopbrug tussen bedrijventerrein en metrostation Chiswick Park. 5) ‘Køge Nord Station’ (Kopenhagen), het overstapstation tussen twee spoorlijnen. Een jury van 75 vooraanstaande figuren uit de architectuur- en designwereld koos het Limburgse project uiteindelijk als beste ‘Architectuur – Infrastructuurproject’ van 2020.

Betekenis voor Limburg

Het is niet de eerste internationale award voor Fietsen door de Bomen. Igor Philtjens: “Ons project won al een Duitse ‘Iconic Award’, een ‘International Design Award’ in Los Angeles, een ‘World Landscape Award’ in Australië én werd bekroond op de Belgisch-Luxemburgse Staalbouwwedstrijd van Infosteel.” De wereldwijde aandacht werkt succes in de hand. Er kwamen sinds de opening (juni 2019) al meer dan 460.000 mensen fietsen door de bomen. “Met deze award geven we Limburg nog meer bekendheid, want de winnaars worden op grote schaal gepromoot bij de miljoenen lezers van Dezeen”, zegt Igor Philtjens.