Fotografie van binnen naar buiten: IN SIDE OUT in Bosland

14/08/2020

BREEDBEELD opent op 15 augustus i.s.m. Bosland de openluchttentoonstelling IN SIDE OUT in het natuurdomein Bosland in Limburg. De expo is opgevat als een volledig coronaproof fotowandelparcours van 3,5 kilometer, langs de mooiste plekjes van het Pijnven. De groepstentoonstelling toont werk van 34 fotografen, deels projecten die tot stand kwamen tijdens de lockdown en nu in open lucht de weg naar het publiek vinden.

Op vijf locaties langs de blauwe wandelroute worden beelden uit twee verschillende open calls naast elkaar getoond. De oproep Inside daagde fotografen uit om tijdens de lockdown hun creativiteit de vrije loop te laten in hun nieuwe, ingeperkte leefwereld. Voor Outside werden fotografen dan weer opgeroepen om, na de lockdown, met een frisse blik de wereld te herontdekken en vast te leggen op de gevoelige plaat. Uit de meer dan 2000 ingezonden werken van beide wedstrijden werd de tentoonstelling IN SIDE OUT gedestilleerd, waarin de beelden in dialoog gaan met elkaar en de omgeving.

Kunst en natuur

Die omgeving, dat is het prachtige natuurdomein Pijnven, dat beheerd wordt door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en onderdeel is van Bosland, in het hartje van Noord-Limburg. De wandelroute van 3,5 kilometer leidt je langs de mooiste plekjes van het domein en kruist ook het parcours van “Fietsen door de Bomen”, de nieuwste toeristische trekpleister van Bosland en bij uitbreiding Vlaanderen. De combinatie van de levensgrote fotoprints en de natuur creëert voor de toeschouwers een heel nieuwe beleving van beide en maakt van IN SIDE OUT een mooie mix van kunst en natuur. Bij de tentoonstelling is een bijhorende audiogids die je ter plaatse kan scannen met je smartphone, waarin de fotografen zelf uitleg geven over hun werk. In andere fragmenten wordt er door boswachters van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid dieper ingegaan op de natuur en de geschiedenis van Bosland. BREEDBEELD is het Vlaamse steunpunt voor (nog) niet-professionele fotografen en cineasten. Met deze tentoonstelling brengt het steunpunt werk van opkomend talent tot bij het brede publiek.

IN SIDE OUT toont het werk van de volgende 34 fotografen: Alexander D’Hiet, Alexander Delport, Alfonso Bricegno, Ali Selvi, Bert Vounckx, Emilie Bonjé, Emily Derie, Eva Van Langenhoven, Evie Ellen Lippens, Fadwa Bouchi, Fanny Van Gucht, Florinda Ciucio, Hanne Liekens, Ilja Vandenbroucke, Joelle Janssens, Jonathan Sommereyns, Julie van Kerckhoven, Kobe Ruysen, Lik Lenoir, Marilyne Grimmer, Mathias Claes, Mehmet Erdem, Morgane Gielen, Nathalie Vissers, Nick Verhaeghe, Nora Mecibah, OLympe Tits, Sam De Buysere, Sara Van Dyck, Selma Gurbuz, Seppe Vancraywinkel, Steven Kaerts, Willem Douven, Yotanka Baert

Over de locatie

Bosland is het grootste kindvriendelijke bos van Vlaanderen. Deze gigantische natuurkern van 5.137 ha in Noord-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt, Peer en Lommel en bestaat vooral uit bossen, heide, graslanden en beekvalleien.

Praktisch

Je kan van 15 augustus tot 30 september IN SIDE OUT beleven door te parkeren op de startplaats Pijnven, Kijfhoekstraat 16, 3940 Hechtel-Eksel. Vanaf de startplaats volg je de signalisatie of de palen met blauwe pijltjes. Onderweg kan je ook een bezoek brengen aan Fietsen door de Bomen.

Meer informatie over IN SIDE OUT vind je op www.breedbeeld.org