Kathleen Woinin en Tine Peeters winnen eerste Bosland in Beeld fotowedstrijd

22/09/2020

Met 'Bosland in Beeld' lanceerden de Boslandpartners deze zomer een nieuwe fotowedstrijd die inzoomde op alle aspecten van het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Uit meer dan 1.250 inzendingen werd een preselectie van 54 werken gemaakt. Daaruit heeft een professionele jury en een publieksjury nu een Top-3 aangeduid. Omwille van het succes zal de wedstrijd in 2021 een vervolg krijgen.

Maar liefst 4 maanden lang konden geïnteresseerden foto's maken en op Facebook & Instagram via de hashtag #boslandinbeeld delen. Boslandsfeer, topnatuur, fauna en flora, gastronomie, architectuur, cultureel erfgoed, mode, surrealisme op z’n Boslands… alles werd daarbij toegelaten.

De 54 geselecteerde foto's werden gemaakt door Rudi Bergmans, Mike Dirkx, Anita Horions, Mike Jansen, Paul Smeets, David Peters, Leon Van Ham, Hans Leën, Daniël Veltjen, Bert Meyssen, Christof Daens, Wendy Maas, Patricia Palmans, Ingrid Gilis, Jeroen Clerix, Robert Boons, Kathleen Woinin, Elke Vanrijkel, Tine Peeters, Jente Kasprowski, Koen Truyen, Marijke Geers, Michou Hermans, Tiffany Heymans en Roger Hamblok.

Kathleen Woinin wint juryprijs

Het beeld "Run Wild" van Kathleen Woinin pakt de gouden medaille, gevolgd door "Vogels spotten" van Jente Kasprowski op 2 en "Chillen in Blekerheide" van Leon Van Ham op 3.

Luc Daelemans, fotograaf en juryvoorzitter: "Run Wild vat Bosland haast in één beeld samen: topnatuur, speelsheid en vooral een avontuur voor kinderen. Het straalt een zekere dynamiek uit: er beweegt wat - Bosland is meer dan een prachtig landschap alleen. Het speelse element is dan ook heel bijzonder in beeld gebracht. Het tegenlicht verraadt een oneindig eindpunt: kenners halen hier de Sahara uit - nieuwe bezoekers raken geïnteresseerd wat er zich aan het einde van het lichtpunt bevindt."

"Maar ook de 2e en 3e plaats zijn verdiend" gaat Nele Lijnen, voorzitster van het Bosland beheercomité, verder. "Neem nu de jongen die de Boslandse omgeving afspeurt vanaf een uitkijktoren: hij zoekt naar een volgend avontuur of spotte misschien een wild dier in de verte. Niet meer, niet minder: een krachtige foto."

Op de derde plaats is een foto van Leon Van Ham geëindigd. "Een rustende fietser tuurt in de verte voor zich uit: het lijkt wel alsof hij op safari is in een oerwoud en er een kudde olifanten zal passeren. Dit beeld staat symbool voor het wilde karakter van Bosland. Als kijker weet je niet echt wat er komen zal, en raak je vanzelf geïnteresseerd." vervolledigt Leen Gielen, schepen bij gemeente Pelt.

Tine Peeters wint publieksprijs

Op 15 juni werden alle geselecteerden bekend gemaakt via een fotoalbum op de Facebookpagina. Bezoekers konden vanaf dan meestemmen voor de Bosland in Beeld publieksprijs. Heel wat fotografen gingen aan de slag om hun foto's te promoten via hun netwerk. Dat resulteerde in deze opmerkelijke en tegelijkertijd smakelijke Top-3.

"Brug naar rust" van Tine Peeters pakt daarmee de gouden medaille met 418 stemmen. Michou Hermans met "De zon brengt leven in het bos" (306 stemmen) en Elke Vanrijkel met "Uitkijktoren" (237 stemmen) eindigen op de tweede en derde plaats.

Ondernemers in the picture

Winnaars van Bosland in Beeld worden beloond met een Boslandbon. De gouden medaille ontvangt een waardebon van € 300, de zilveren een van € 200 en de bronzen een van € 100.

Dirk Colaers, schepen van stad Peer: "Deze waardebon kan besteed worden bij één van onze Bosland Gastheren. Op die manier zet Bosland ook haar Gastheren opnieuw in de kijker, en krijgen deze ondernemers een duwtje in de rug."

Tentoonstelling in openlucht

Doordat een expositie in de feesttent van Bosland Trail niet kan doorgaan, hebben de Boslandpartners beslist om een voorlopige openluchttentoonstelling te voorzien die vanaf het Bosland Trail weekend te zien zal zijn op 5 locaties in Bosland.

"Deelnemers van de 100km en 50km wandeling krijgen op 5 locaties de werken te zien. Maar ook de gewone wandelaar of bezoeker kan de werken in Bosland gaan bekijken. De expo zal de hele maand oktober zichtbaar zijn in de wandelgebieden In Den Brand, Resterheide, Hoksent - Molhem, Dommelvallei - Heesakkerpark en de Sahara. Daarna zal de expo opnieuw verhuizen." gaat Sophie Loots, schepen van stad Lommel, verder.