Meer dan 10.000 bezoekers voor Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg’: vanaf vandaag in Peer

03/09/2019

Vanaf woensdag 4 september kunnen bezoekers in stad Peer terecht voor de Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg’. De initiatiefnemers informeren inwoners en bezoekers en hopen ook extra toeristen naar de regio te lokken. De opgezette wolf Roger is er te zien. De toegang is gratis. Meer dan 10.000 geïnteresseerden kwamen de voorbije maanden al naar Roger kijken.

In de Commanderij van Gruitrode in Oudsbergen bezochten in mei en juni 4.206 mensen de reizende tentoonstelling en begeleidden gidsen 25 groepen. In de Soeverein in Lommel was het nog drukker: daar bezochten in juli en augustus maar liefst 6.000 bezoekers ‘Wolven in Limburg”.

In stad Peer zouden van 4 september tot 20 oktober wel eens alle bezoekersrecords kunnen sneuvelen: op dit moment registreerden al 54 groepen een Expo-gids: goed voor 1167 Limburgse leerlingen: indrukwekkend en alvast veelbelovend voor de komende periode.

Pop-up Expo Wolven in Limburg - Stad Peer

Wolven in Limburg

Met de komst van wolven in Noord-Limburg na meer dan een eeuw, is er een nieuw tijdperk aangebroken. Naya kwam vorig jaar via het grenspark Kempen~Broek in Bocholt ons land binnen. Daarna werd ze gesignaleerd in Bosland in verschillende gemeenten. Al snel bleek dat er ook een wolf actief was in de buurt van Duinengordel in Oudsbergen. Het was ook op weg naar dit gebied dat vorig jaar een wolf overleed bij een aanrijding in Maaseik. Nog wat later kwam wolf August aan in Bosland. Reden genoeg voor de initiatiefnemers - Natuur en Bos, de natuurgebieden Duinengordel, Bosland en Kempen~Broek en het Provinciaal Natuurcentrum - om een belevingsvolle en gratis expo te ontwikkelen waarbij de opgezette wolf Roger voor het eerst aan het grote publiek getoond wordt.

Samenleven met wolven

Via de reizende expo ‘Wolven in Limburg’ worden bezoekers geïnformeerd over de aanwezigheid van wolven in Limburg. Je krijgt er antwoorden op vragen als: ‘Hoe kan je wolven herkennen? Wat eten ze? Wat betekent de terugkeer van de wolf? Waarom kiezen ze voor Limburg?’ Op basis van ervaringen uit het buitenland zijn er tips over hoe mens en dier met elkaar kunnen samenleven en hoe je als veehouder je vee kan beschermen. Een belangrijke doelgroep zijn kinderen. Voor hun zet de expo onder andere in op interactie, educatie en worden de zintuigen geprikkeld. De initiatiefnemers rekenen er dan ook op dat heel wat scholieren de expo zullen bezoeken.

“Wolven in Limburg” bezoeken kan perfect op eigen houtje. Voor wie echter nog meer te weten wil komen over wolven, werden speciale gidsen opgeleid. Deze kunnen geboekt worden via de website www.bosland.be om groepen door de expo te begeleiden of om extra info te geven. Scholen en jeugdverenigingen kunnen een geleid bezoek gratis reserveren.

Fietsuitstap naar Bosland met Expo bezoek

Voor Boslanders maar ook bezoekers van heinde en ver is een fiets daguitstap naar Bosland interessant. Hierdoor kan een Pop-up Expo bezoek gecombineerd worden met één of meerdere belevingsvolle producten in Bosland, bijvoorbeeld Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel. Vanuit het toeristisch infokantoor in Peer is het in de periode 4/9 tot 20/10 ook een meerwaarde om een wandeling in Hoksent-Molhem of Resterheide in te plannen, of bijvoorbeeld Peer-centrum te bezoeken.