Start Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg’ in de Commanderij in Oudsbergen

15/05/2019

Op zaterdag 18 mei start de Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg‘ in de Commanderij van Gruitrode in Oudsbergen. Deze reizende tentoonstelling kan je gratis bezoeken tot en met zondag 14 juli in Duinengordel. Daarna reist de Expo verder naar Bosland (Lommel en Peer). Eindigen doet ze in het Kempen~Broek (Bree).

Sinds de komst van wolvin Naya en wat later ook het mannetje August, zijn er na meer dan een eeuw weer wolven in ons land. Naya kwam begin vorig jaar via het GrensPark Kempen~Broek België binnen en settelde zich in de uitgestrekte bossen van Bosland. Wat later werd er een aangereden wolf - hij werd Roger genoemd - gevonden in Opoeteren, in de buurt van Duinengordel. Nog wat later werd ontdekt dat wolf August Naya had gevonden.

"De aanwezigheid van wolven roept heel wat emoties op en brengt voor veehouders ook wat extra voorzorgsmaatregelen met zich mee. Reden te meer voor de initiatiefnemers - Natuur en Bos, de natuurgebieden Duinengordel, Bosland, Kempen~Broek en het Provinciaal Natuurcentrum - om een Pop-up Expo ‘Wolven in Limburg’ te ontwikkelen." zegt burgemeester van Oudsbergen Lode Ceyssens.

In het informatieve gedeelte krijg je als bezoeker antwoorden op vragen zoals: “Hoe kan je wolven herkennen? Wat eten ze? Wat betekent de terugkeer van de wolf? Waarom kozen ze voor Limburg? Meer informatie vind je ook in het Wolvenplan. Op basis van ervaringen uit het buitenland zijn er tips over hoe mens en dier met elkaar kunnen samenleven en hoe je als veehouder je vee kan beschermen. In het interactieve gedeelte leer je de wolf op speelse wijze nog beter kennen. Als kers op de taart sta je 'oog in oog' met de opgezette wolf Roger.

“We zijn niet meer gewend aan wolven in onze omgeving. We kennen de wolf eigenlijk alleen nog uit sprookjes waar hij de rol van de slechterik krijgt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel mensen bang zijn voor de wolf. Want onbekend, is onbemind. Met deze Expo bieden we hier samen met de partners een antwoord op. Als provinciebestuur vinden we het belangrijk dat niet alleen het grote publiek en de schapenhouders worden geïnformeerd, maar ook en vooral de jeugd. Want wolven horen hier van origine thuis, en de kans is groot dat ze terug een vaste stek vinden in Limburg. Onze jongeren kunnen dan maar best weten dat wolven ongevaarlijk zijn en dat we mits een aantal voorzorgsmaatregelen goed kunnen samenleven.” zegt provinciaal gedeputeerde Bert Lambrechts.

“Met deze expo willen we bezoekers en bewoners van de gebieden waar de wolf voorkomt informeren over hoe mensen en wolven kunnen samenleven.” aldus Dries Gorissen van Natuur en Bos. “Een wolf heeft grote aaneengesloten gebieden nodig, waar voldoende voedsel te vinden is. In Limburg hebben de wolven een geschikt leefgebied gevonden, met een grote wildstand. Alhoewel de wolf vooral jaagt op natuurlijke prooien zoals ree en everzwijn, kozen ze ook al voor gemakkelijk bereikbaar vee als prooi. Veehouders maken zich daarom zorgen. Als de wolf bij ons schade toebrengt, dan zijn daarvoor wettelijk de nodige schadevergoedingen voorzien vanuit de Vlaamse overheid. Je kunt bovendien je weides vrij eenvoudig beschermen, zodat een wolf er niet in kan. Als Natuur en Bos vinden we het belangrijk om veehouders hierbij te ondersteunen. Hierover geven we ook meer info in deze Expo. Daarnaast organiseren we onder ander infoavonden en demodagen en ontwikkelden we een folder toegespitst op schade en preventie die ook aan de Expo te verkrijgen is.

Interactie en natuureducatie

Speciaal voor kinderen zet deze expo in op interactie, educatie en het prikkelen van de zintuigen. Scholen en jeugdbewegingen kunnen deze expo dan ook gratis bezoeken onder begeleiding van een gids. Ook andere groepen kunnen de Expo onder begeleiding van een gids bezoeken, maar betalen hiervoor 35 euro voor een groep van maximum 25 personen. Een rondleiding met gids duurt ongeveer een uur.

Je kan de Expo ook op eigen houtje bezoeken tijdens de openingsuren.

Openingsuren

In de Commanderij van Gruitrode in Oudsbergen van 18 mei tot en met 14 juli:

  • Woensdag 12u - 18u
  • Vrijdag 12u - 18u
  • Zaterdag 11u - 18u
  • Zondag 11u - 18u

Het reserveren van een gids kan online via de Duinengordelwebsite.

Verder kan je nog terecht voor een bezoek aan de Pop-up Expo in:

  • De Soeverein in Lommel: van 17 juli tot en met 31 augustus
  • Toeristisch infokantoor Peer: van 4 september tot 20 oktobe
  • Het Mariahof in Bree: van 23 oktober tot en met 29 december