Vlaamse primeur voor Slow Cabins in Bosland

05/10/2017

Onthaasten op een onbekende plek middenin de natuur

Slow Cabins is een nieuwe Vlaamse startup die tijdelijk mobiele eco huisjes plaatst in de ongerepte natuur. Het concept draait rond een uniek ‘low impact’ verblijf in een alleenstaande Cabin op een geheime locatie vlakbij huis. “Even er tussenuit zonder (keuze)stress, complexiteit en lange reistijden”, zegt oprichter Xavier Leclair. De Vlaamse primeur voor de opening van de eerste Slow Cabin locatie is voor Bosland. Daar kan je voortaan, met of zonder je familie, onthaasten op een schitterende plek middenin de natuur.

“De keuze voor Bosland als decor is niet vreemd,” zegt de Lommelse schepen van toerisme Veronique Caerts. “Zie het als een soort van natuurlijke kruisbestuiving. Zowel qua bedrijfsfilosofie en -strategie zijn we complementair. Bosland biedt prachtige natuur aan met een sterke focus op verrassende familievriendelijke activiteiten. Anderzijds biedt Slow Cabins unieke 'low impact' overnachtingsmogelijkheden aan in de natuur om mensen te helpen onthaasten. Dit concept is een mooie aanvulling op de bestaande overnachtingsmogelijkheden in Bosland.”

Geheime locaties

Het bedrijf start op een aantal geheime locaties in België, maar plant vanaf 2018 andere Europese markten te betreden. Gasten genieten tijdens hun verblijf van allerlei lokale en inside tips over de omgeving, de lokale activiteiten en tradities. “Het project is in de eerste plaats bedoeld als proefproject en zal tussendoor en nadien uitgebreid geëvalueerd worden,” zegt Raf Truyens, schepen van Bosland in Hechtel-Eksel. “De eerste Slow Cabin opent vandaag haar deuren, maar het is niet uitgesloten dat er de komende maanden nog soortgelijke initiatieven volgen in Bosland.”

Emotioneel minimalisme

In het concept worden zo veel mogelijk lokale (Belgische) producten en circulaire innovaties betrokken. “Zo werden de eerste prototypes samen met een Belgisch architectenbureau en bouwbedrijf uitgewerkt en werd er bij de inrichting beroep gedaan op lokale innovatieve circulaire ondernemers”, zegt Xavier Leclair. ” De Cabins  zijn 100% uit hout vervaardigd met grote glaspartijen om tot een optimale relaxatie, intimiteit en contact met de omgeving te komen. Met aandacht voor warme, kwalitatieve en duurzame materialen. "Met dit ‘emotioneel minimalisme’ willen we rust en verfijnde eenvoud met het brede publiek delen. Meer duurzame kwaliteit en minder consumptie-gedreven kwantiteit".

Off the grid

“Wat de Slow Cabins extra uniek maakt is dat ze volledig zelfvoorzienend zijn ingericht”, zegt Patrick Van Baelen, schepen van toerisme in Overpelt. “Qua impact op de omgeving is de plaatsing van een Slow Cabin minimaal want ze functioneren autonoom - zonder netwerkaansluitingen voor water, elektriciteit of sanitaire aangelegenheden.” Slow Cabins wil hiermee een lans breken voor de nieuwe ‘off the grid’ concepten en batterijtechnologieën op de residentiële woningmarkt. Dit is geen romantische droom meer, maar pure realiteit.

Circulaire en impact-georiënteerde startup

Slow Cabins  is onderdeel van de nieuwe lichting ‘impact-georiënteerde’ startups. Deze bedrijven lanceren product- of conceptinnovaties rond belangrijke sociale uitdagingen, zoals mobiliteit, energie of wonen. Vaak willen ze hiermee de 'status quo' doorbreken. Transparantie, lokale partnerschappen en circulaire business modellen met minimale milieu-impact staan hierbij centraal. De bedrijfsvoering reikt ook verder dan enkel winst. “Winst is geen doel of fetisj, maar eerder een middel om meer sociale impact te creëren”, aldus Xavier Leclair.

Een Slow Cabin boeken

Geïnteresseerden kunnen een Cabin boeken vanaf € 195 per nacht (all-in formule, Time For Two Cabin). Voor dit bedrag krijg je een Cabin met alles erop en eraan ter beschikking, op een toplocatie in de natuur. Om de omwonenden de kans te geven kennis te maken met het concept organiseert Slow Cabins de komende weken een kennismakingsevent voor de buurt. De betrokkenen ontvangen hiervoor nog een uitnodiging.

Meer info

Bezoek de website www.slowcabins.be voor meer info.