Week van het Bos van 8 tot en met 15 oktober 2017 in het teken van beweging

25/08/2017

Week van het Bos in BoslandOok dit najaar zetten alle bossen hun deuren wagenwijd open voor de Week van het Bos. Het thema van deze editie is beweging, want de natuur beweegt ons allemaal. Van zondag 8 tot en met zondag 15 oktober 2017 worden in talrijke Vlaamse natuurgebieden en bossen activiteiten georganiseerd die de eindeloze mogelijkheden om te bewegen in de natuur aantonen. De Week van het Bos 2017 wordt georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met BOS+.

De natuur beweegt ons allemaal

De mogelijkheden om te bewegen in de natuur zijn eindeloos en de natuur beweegt ons allemaal. Of we nu houden van wandelen, rustig een rondje joggen of kilometers malen, mountainbiken, paardrijden, kajakken, geocachen of naar hartenlust spelen en ravotten. Bovendien toont wetenschappelijk onderzoek het keer op keer aan: wie meer tijd doorbrengt in de natuur heeft minder last van stress, concentreert zich beter en werkt productiever, voelt zich vitaler en gelukkiger en heeft meer vertrouwen.

Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos: “Na de succesvolle Week van het Bos vorig jaar, trekken we het thema sport nu verder open naar bewegen in de natuur. We leggen daarbij opnieuw de nadruk op natuurbeleving, de vele voordelen van bewegen in de natuur en het harmonieus samengaan van sport en natuur. Want onze natuur moeten we koesteren en respecteren, de kwaliteit verbeteren en er zuinig op zijn, allemaal samen.”

Natuurmove, Natuurlopen en sportieve playlists

Het thema komt natuurlijk terug in de activiteiten die naar jaarlijkse gewoonte georganiseerd worden in talrijke bossen en natuurgebieden, van wandelingen over speurtochten tot Olympische Bosspelen. Voor lagere scholen is er opnieuw een educatief pakket waarbij leerlingen alles ontdekken over de kampioenen van het bos. 

Maar er is meer. Na de 10 van vorig jaar, openen er tijdens de Week van het Bos opnieuw een aantal Natuurlopen. Dat zijn bewegwijzerde looproutes in natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos. En de Natuurmove wordt gelanceerd. Een digitale ketting waarbij telkens iemand anders genomineerd wordt om een move te doen in het groen. Mediapartners Metro en Radio 2 duiken de hele week lang de natuur in om sportieve activiteiten en bijzondere verhalen in de kijker te zetten. En voor wie een extra duwtje in de rug nodig heeft, komen er playlists op Spotify met muziek die perfect aansluit bij beweegactiviteiten in het bos.

Verlengd wegens succes: de 30-30-uitdaging

BOS+, CM Midden-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos startten in 2016 de 30-30-uitdaging. Ze riepen alle Oost-Vlamingen op om 30 dagen lang elke dag 30 minuten in de natuur door te brengen. En wat bleek: 93 procent van de deelnemers voelde zich na het experiment energieker. 79 procent voelde zich fitter en 97 procent wilde het initiatief graag voortzetten.

In de aanloop naar de Week van het Bos, vanaf 8 september rollen de partners het initiatief dan ook uit in heel Vlaanderen. Iedereen wordt uitgenodigd om zichzelf uit de dagen om 30 dagen lang 30 minuten per dag te bewegen in het groen. Op het online platform www.30-30.be kunnen deelnemers hun vooruitgang bijhouden en tips & tricks terugvinden. Prijzen zijn er niet mee te winnen, levenskwaliteit wel.

Meer info? Week van het Bos in Bosland