Wilddetectiesysteem in Bosland

02/03/2015

In Bosland kan je nog grote oppervlakten natuur en bos vinden, die een thuis vormen voor vele bijzondere dieren en planten. De diversiteit aan soorten is enorm, gaande van kleine insecten zoals zandloopkevers en kommavlinders tot grote zoogdieren zoals reeën en wilde zwijnen.

Veel dieren verplaatsen zich graag tussen de verschillende bos- en natuurgebieden binnen Bosland. Echter moeten ze meestal heel wat hindernissen overwinnen. Er lopen namelijk heel wat wegen doorheen Bosland die een belemmering vormen. Vooral de grotere gewestwegen vormen een gevaar voor zowel dier als mens.


Vlaanderen wil een proefproject met wilddetectiesysteem opstarten langs één van de Vlaamse gewestwegen. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft bevestigd dat dit proefproject in Bosland zal plaatsvinden. Voor Bosland is dit een welgekomen project, aangezien er de laatste jaren heel wat aanrijdingen gebeuren met groot wild.


Een wilddetectiesysteem, zoals getest gaat worden in Bosland, zal de weggebruikers waarschuwen bij de aanwezigheid van eventueel overstekend wild. Proefprojecten in Duitsland, Nederland en Zwitserland laten blijken dat dergelijk systeem de verkeersveiligheid ten goede komt.


Welk systeem getest gaat worden en wat de exacte locatie van het proefproject gaat zijn, wordt dit voorjaar bekeken door ANB en AWV.