Wolvin Naya eregast van Bosland

11/04/2018

Wolvin Naya blijft tot de verbeelding spreken. Dat bleek gisterenavond tijdens een druk bijgewoonde infoavond die de partners van Bosland hadden georganiseerd. Burgemeester Jan Dalemans maakte van de gelegenheid gebruik om het illustere dier uit te roepen tot de eregast van het bossencomplex.

Elk van de honderdtal toehoorders die verzamelden in De Schans voor een uiteenzetting over de leefwereld van de wolf had zo zijn eigen motivatie. “Ik woon in het Lommelse Kerkhoven. Misschien woont Naya wel in mijn achtertuin en ik weet zo weinig van haar”, aldus een enthousiaste Hendrikus Oostindie (54), die stiekem hoopt een glimp te mogen opvangen van het dier. “Als dat gebeurt zou ik haar meteen van me wegjagen, heel bewust uit dierenliefde. Enkel als de wolf schrik blijft hebben van de mens zal ze overleven.” Een redenering die Jan Loos van het meldpunt Welkomwolf.be en Landschap vzw wel kan volgen. “Ik hoorde al dat mensen vlees in hun tuin wilden leggen om de wolf te lokken. Niet doen, het dier zoekt zijn eten zelf.”

Aprilgrap

Burgemeester Jan Dalemans (HE) bevestigde dat Naya voortaan mag worden aangesproken als eregast van Bosland, de verzameling van bosgebieden in Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. Dat is een gevolg van de aprilgrap waarbij hij de wolvin tot ereburger had uitgeroepen op de sociale media. “Naya mag dan wel verbonden zijn aan het militaire domein in Leopoldsburg, ze kon voor de eerste keer gefilmd worden in Hechtel-Eksel. En aangezien ze zich in een gebied verplaatst dat gemakkelijk enkele duizenden hectaren beslaat, mogen we er zeker van zijn dat ook Bosland haar thuis is”, luidt de redenering.

“De titel eregast is zeer terecht. De wolf geniet als diersoort de hoogste bescherming. Als Bosland vinden we het dan ook een eer dat we een dergelijk belangrijke gast mogen verwelkomen”, schetst Dries Gorissen van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Als coördinator van het wolvenplan voor Vlaanderen bekijk ik momenteel mee initiatieven rond communicatie. Op het terrein zullen waarschijnlijk infoborden verschijnen over de wolf. Ook om wandelaars gerust te stellen dat een wolf niet gevaarlijk is. Wie oog in oog komt te staan met dit dier moet in de eerste plaats gewoon rustig blijven en kalm wegwandelen.”

In de rand wist burgemeester Dalemans nog te melden dat, naast Peer, misschien ook Neerpelt binnenkort zal toetreden tot Bosland. Het gebied mag in de toekomst overigens misschien nog ‘eregasten’ verwelkomen, want ook de bever, de raaf en de boommarter werden al gesignaleerd.

Foto's van de Infoavond: check Bosland op Facebook.

Bron: HBvL (Geert Van Baelen)