Wolvin Naya laat zich voor het eerst filmen in Bosland

28/03/2018

Een kleine drie maanden, zolang heeft het geduurd voor Naya zich op de gevoelige plaat liet vastleggen. Gisteren doken uiteindelijk de eerste bewegende beelden van de wolvin in Bosland op. Het waren mensen uit Hechtel-Eksel die het filmpje konden maken met een wildcamera en het doorspeelden aan boswachter Eddy Ulenaers. Ook het meldpunt Welkomwolf.be heeft intussen een (weliswaar erg vage) foto van Naya binnengekregen. De kans is groot dat er snel nog beelden zullen volgen. “Want in geen enkel Vlaams natuurgebied hebben zoveel mensen een camera geïnstalleerd als in Bosland.”

Naya is een krak in verstoppertje spelen. Al weken probeerden wolvenspotters de eerste Vlaamse wolf in een eeuw voor hun lens te krijgen. “Ik denk dat Bosland intussen het meest gefilmde natuurgebied van Vlaanderen is”, zegt Marie-Laure Vanwansele van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Toch kwam het als een verrassing toen boswachter Eddy Ulenaers maandag het eerste filmpje van Naya binnenkreeg, gemaakt door een wildcamera in Hechtel-Eksel. “We hebben eerst gecontroleerd of het effectief om een wolf ging. Toen dat was bevestigd, hebben we de beelden op onze facebookpagina gezet”, zegt Ulenaers. “De mensen die Naya wisten te filmen, hebben goed geluisterd naar getuigen die haar al gespot hebben. Op basis van die gegevens hebben ze een wildcamera op een strategische plek gehangen.” De geluksvogels gebruikten zeker geen hightech toestel. “Het was een simpele wildcamera van rond de 50 euro, die ik iedereen aanraad. Kwestie van niet te veel geld te verliezen als hij wordt meegenomen. De locatie was wel strategisch gekozen: in een landbouwzone tussen de valleien van de Grote Nete en de Zwarte Beek, waar reeën komen eten. Naya weet intussen dat ze daar makkelijk een prooi vindt”, zegt Eddy Ulenaers, die zelf ook enkele camera’s heeft opgehangen. “Maar daar is Naya nog niet gepasseerd. Dit is zo’n beetje als op de Lotto spelen. De kans dat je wint is klein, maar niet gespeeld is altijd mis.”

Halsband

Burgemeester Jan Dalemans van Hechtel-Eksel kijkt er niet van op dat Naya net in zijn gemeente werd gefilmd. “Vorig weekend hoorde ik nog dat een jogger in Den Brand de kadavers van drie wilde dieren had gevonden. De link met Naya was snel gelegd. Het straffe is: toen zijn ouders gingen kijken, waren de kadavers alweer weg.”
“Logisch, want wolven verplaatsen hun dode prooien”, zegt Jan Loos van het meldpunt Welkomwolf.be en Landschap vzw. “Toen Naya in Leopoldsburg een schaap doodbeet, heeft ze dat kadaver ook in een beek achtergelaten.”
Welkomwolf.be kreeg overigens vrijdag de eerste foto van Naya binnen. “Maar dat is een erg vaag beeld, waarop je alleen de halsband van de wolvin kan onderscheiden. Maar daardoor weten we wel dat het Naya is.”

Aandacht

Hoe goedbedoeld al die aandacht voor Naya ook is, het heeft wel een keerzijde. “We willen dat de wolf zich comfortabel blijft voelen in Bosland en het aanpalende militair domein. Het is daarom heel belangrijk dat Naya niet wordt opgejaagd. Daarom geven we ook niet de juiste locaties door waar ze werd gefilmd. Al is het fantastisch dat zoveel mensen zo positief tegenover de wolf staan”, besluit Ulenaers.

Om de bewoners rond Bosland op de hoogte te houden van Naya’s reilen en zeilen, is er op 10 april een infoavond ‘Bosland verwelkomt Naya’ in De Schans in Hechtel-Eksel.

Bron: HBvL (Mireille Maes)