Op Teutentocht in Eksel

Corona: lees hier de specifieke richtlijnen die momenteel van toepassing zijn op de Bosland natuurgebieden.

Bosland Teutentocht Teutenhuis EkselThijs de teut neemt je graag mee op een speciale route doorheen het dorp Eksel!

Teuten in Bosland!?

Teuten waren rondreizende handelaars die vanaf de 16de tot in het begin van de 20e eeuw het dorp verlieten omdat de arme landbouwgrond hen dwong een ander inkomen te zoeken. Zij trokken ongeveer negen maanden doorheen Noord- en West-Europa om hun waren te verkopen of om een ander beroep uit te oefenen. De huizen waarin ze woonden vormden een schril contrast met de Kempense hoevetjes uit die tijd. Vandaar dat de overgebleven “teutenhuizen” nog steeds tot de mooiste van de gemeente behoren en direct in het straatbeeld opvallen.

Teutentocht: een interactieve dorpswandeling

Bosland Teutentocht Thijs de Teut

De teutentocht is een interactieve dorpswandeling van ongeveer 2,5 km, met je smartphone of tablet doorheen het centrum van Eksel. De enthousiaste teut Thijs neemt je mee terug in de tijd en vertelt je alles over de teuten die ooit een belangrijke rol speelden in dit dorp.

Wie waren de teuten, hoe leefden ze en wat hebben ze achtergelaten in Eksel? Thijs vertelt het je allemaal op zijn tocht doorheen het Eksel van weleer. Let goed op want als je aandachtig naar Thijs luistert kan je een echt teutendiploma verdienen.

Kom wandelen

Deze folder bevat alle praktische informatie om de Teutentocht te ontdekken. Veel plezier!