Wolf Naya in Bosland

Uitgestrekt natuurgebied

Wolf Naya in BoslandBosland staat bij velen bekend als het grootste avonturenbos van Vlaanderen. De reden waarom dit gebied de mensen zo sterk aanspreekt, is de grote hoeveelheid aan natuur. Het is een plaats waar iedereen op verschillende manieren kan genieten van de natuur: al fietsend, al wandelend, al spelend, enz. Bosland is zeer uitgestrekt met een grote variatie aan landschappen en natuurtypes. Dit zorgt er dan ook voor dat vele bijzondere dieren- en plantensoorten er hun thuis vinden.

Gui Winters is binnen het Agentschap voor Natuur en Bos de regiobeheerder van het gebied: “De uitgestrekte natuur die we in Bosland zien, is zeldzaam in Vlaanderen. Als agentschap proberen we deze natuurwaarden zoveel mogelijk te herstellen, te beheren en te verbinden met mekaar. Dit doen we op eigen terreinen, alsook in samenwerking met andere partners, zoals de Boslandgemeenten, Defensie en natuurverenigingen. Het is fijn om te zien dat alsmaar meer diersoorten naar Bosland komen en dat de investeringen dus hun vruchten beginnen af te werpen.”

Nieuwe soorten bereiken Bosland

De voorgaande jaren zijn er verschillende kleinere soorten opgedoken. Lentevuurspin en veldparelmoervlinder zijn hier mooie voorbeelden van. Het is zelfs zo dat de veldparelmoervlinder vanuit Bosland andere streken is gaan verkennen en ondertussen op veel meer plaatsen voorkomt. Maar ook grotere soorten beginnen de weidse natuur van Bosland te ontdekken. De bever maakt dammen in de natte beekvalleien, de boommarter houdt zich op in de structuurrijke bossen, de iconische raaf vliegt over het Boslands landschap, enz.

Wolf Bosland (Foto: Ernesto Zvar)Sinds begin dit jaar is Bosland zelfs een zeer bijzonder zoogdier rijker, namelijk de wolf. De inmiddels zeer bekende wolvin Naya heeft Bosland uitgekozen als verblijfplaats. “Dat na 150 jaar de wolf terugkeert in Vlaanderen en dan ook nog eens juist het gebied Bosland - Kamp van Beverlo verkiest, is geweldig. We waren bijzonder blij bij de terugkeer van verschillende soorten, maar dit is toch wel de kers op de taart”, aldus Gui Winters.

Oog in oog met de wolf

Wolf Bosland (Foto: Theo Geuens)De wolvin is uitgerust met een Duitse zender en het is om deze reden dat we weten dat ze in deze omgeving vertoeft. Verder zijn er nog geen zekere waarnemingen of andere meldingen geweest. Dit geeft aan dat Naya een zeer schuw dier is die voldoende schuilmogelijkheden heeft. Moest je ooit oog in oog komen staan met deze toppredator, probeer dan vooral te genieten! Er zijn maar weinig mensen die ooit al een wolf in het wild hebben gezien. Het zou natuurlijk nog beter zijn als je er een foto of filmpje van kan maken, zodat familie en vrienden het ook geloven en kunnen meebeleven.

Pootafdruk wolf Naya in BoslandBij een toevallige ontmoeting hoef je alleszins geen schrik te hebben. De kans dat zo’n schuwe wolf iemand zou aanvallen, is nagenoeg onbestaande. Het hoofdvoedsel bestaat dan ook voornamelijk uit reeën en everzwijnen, aangevuld met o.a. hazen en konijnen, die allemaal veelvuldig voorkomen in Bosland.

Wolf Naya in Bosland

Eerste beelden van Wolf Naya in Bosland!

 

De eerste beelden van de ondertussen beroemde Vlaamse wolf zijn een feit. Naya liet zich op 27/3/2018 om vier uur ’s nachts in Bosland filmen door een wildcamera. Geniet je mee van dit majestueuze beest?

Meer weten over de wolf?

Bosland is zeer fier om de wolf te verwelkomen en wil de inwoners van Bosland dan ook wat meer over deze soort informeren. Wil je iets bijleren over het bestaan van de wolf? Dan ben je van harte welkom op de Infoavond ‘Bosland verwelkomt Naya’. Deze zal plaatsvinden op dinsdag 10 april om 19u in De Schans te Hechtel-Eksel. De infoavond wordt georganiseerd in samenwerking met Jan Loos van Landschap vzw.

Verder is er op woensdag 11 april van 14u tot 16u een bijzondere activiteit voor kinderen, namelijk een vertelnamiddag ‘Wolvenverhalen in het bos’. Een geanimeerde verteller zal in het Bostheater te Eksel verhaaltjes over wolven voorlezen. Zo worden zelfs de kleinste Boslandertjes gefascineerd door onze nieuwste inwoner.

Foto's

Ernesto Zvar en Theo Geuens

Meer info

Koen Driesen
koen.driesen@vlaanderen.be
0479/90.61.77

Bosland is de eerste wildernis in Vlaanderen (HBvL)

Bosland is de eerste wildernis in Vlaanderen

Bosland is de eerste wildernis in Vlaanderen

 

 

 

 

 

 

 

In de voetsporen van wolf Naya  (HBvL, 21/4/2018)

De reis van Naya 1

De reis van Naya 2De reis van Naya 3