Wolf Roger

Profiel

Roger: het eerste wolven-verkeersslachtoffer in Vlaanderen

Op 10 maart 2018 werden in Bree en Rotem dode schapen aangetroffen die het slachtoffer waren van een wolvenaanval, nadat er sinds 8 maart via het particuliere wolvenmeldpunt van Landschap vzw zichtwaarnemingen van een wolf gemeld werden in de regio. Op 11 maart werd het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek opgeroepen om een dode wolf langs de Neeroeterenstraat in Opoeteren op te halen: een verkeersslachtoffer.

De autopsie in de INBO-vestiging in Geraardsbergen bracht aan het licht dat dit een jong dier was. Bij een eerste beoordeling vielen de nog bijzonder scherpe snijtanden op: duidelijk een jonge wolf. Om zekerheid te verkrijgen werd een RX van de hoektanden genomen; de grote pulpaholtes duidden op een dier dat minder dan één jaar oud is, dus ca. 10 maanden oud. Deze wolf had dus vroeg zijn geboorteroedel verlaten. De meeste wolven verlaten de roedel waarin ze geboren zijn als ze tussen 11 en 24 maanden oud zijn, hoewel dit al vanaf een leeftijd van vijf maanden mogelijk is (Mech & Boitani, 2003).

Genetisch onderzoek toonde aan dat de schapen in Bree en Rotem gedood werden door dezelfde wolf die op 11 maart werd ingezameld als verkeerslachtoffer: wolf GW913. Omdat namen nu eenmaal gemakkelijker te onthouden zijn dan de codes van individuen die gebruikt worden in de Europese genendatabank gaven we dit exemplaar postuum de naam Roger mee. Door de goede internationale samenwerking binnen het Wolf Consortium weten we dat Roger geboren werd in de Barnstorf roedel in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Voor  hij Vlaanderen binnenliep liet hij ook zijn DNA achter op enkele schapenkadavers in Nederlands Limburg. Na de autopsie werd Roger opgezet in opdracht van het INBO, de opgezette wolf zal in de toekomst uitgeleend worden om tentoongesteld te worden.