Wolven in Bosland

Uitgestrekt natuurgebied

Wolf Naya in BoslandWolf - Wild van BoslandBosland staat bij velen bekend als het grootste avonturenbos van Vlaanderen. De reden waarom dit gebied de mensen zo sterk aanspreekt, is de grote hoeveelheid aan natuur. Het is een plaats waar iedereen op verschillende manieren kan genieten van de natuur: al fietsend, al wandelend, al spelend, enz. Bosland is zeer uitgestrekt met een grote variatie aan landschappen en natuurtypes. Dit zorgt er dan ook voor dat vele bijzondere dieren- en plantensoorten er hun thuis vinden.

Gui Winters is binnen het Agentschap voor Natuur en Bos de regiobeheerder van het gebied: “De uitgestrekte natuur die we in Bosland zien, is zeldzaam in Vlaanderen. Als agentschap proberen we deze natuurwaarden zoveel mogelijk te herstellen, te beheren en te verbinden met mekaar. Dit doen we op eigen terreinen, alsook in samenwerking met andere partners, zoals de Boslandgemeenten, Defensie en natuurverenigingen. Het is fijn om te zien dat alsmaar meer diersoorten naar Bosland komen en dat de investeringen dus hun vruchten beginnen af te werpen.”

Nieuwe soorten bereiken Bosland

De voorgaande jaren zijn er verschillende kleinere soorten opgedoken. Lentevuurspin en veldparelmoervlinder zijn hier mooie voorbeelden van. Het is zelfs zo dat de veldparelmoervlinder vanuit Bosland andere streken is gaan verkennen en ondertussen op veel meer plaatsen voorkomt. Maar ook grotere soorten beginnen de weidse natuur van Bosland te ontdekken. De bever maakt dammen in de natte beekvalleien, de boommarter houdt zich op in de structuurrijke bossen, de iconische raaf vliegt over het Boslands landschap, enz.

Oog in oog met de wolf

Wolvin Naya

Wolf Bosland (Foto: Ernesto Zvar)Sinds begin dit jaar is Bosland zelfs een zeer bijzonder zoogdier rijker, namelijk de wolf. De inmiddels zeer bekende wolvin Naya heeft Bosland uitgekozen als verblijfplaats. “Dat na 150 jaar de wolf terugkeert in Vlaanderen en dan ook nog eens juist het gebied Bosland - Kamp van Beverlo verkiest, is geweldig. We waren bijzonder blij bij de terugkeer van verschillende soorten, maar dit is toch wel de kers op de taart”, aldus Gui Winters.

Wolf Bosland (Foto: Theo Geuens)De wolvin is uitgerust met een Duitse zender en het is om deze reden dat we weten dat ze in deze omgeving vertoeft. Verder zijn er nog geen zekere waarnemingen of andere meldingen geweest. Dit geeft aan dat Naya een zeer schuw dier is die voldoende schuilmogelijkheden heeft. Moest je ooit oog in oog komen staan met deze toppredator, probeer dan vooral te genieten! Er zijn maar weinig mensen die ooit al een wolf in het wild hebben gezien. Het zou natuurlijk nog beter zijn als je er een foto of filmpje van kan maken, zodat familie en vrienden het ook geloven en kunnen meebeleven.

Pootafdruk wolf Naya in BoslandBij een toevallige ontmoeting hoef je alleszins geen schrik te hebben. De kans dat zo’n schuwe wolf iemand zou aanvallen, is nagenoeg onbestaande. Het hoofdvoedsel bestaat dan ook voornamelijk uit reeën en everzwijnen, aangevuld met o.a. hazen en konijnen, die allemaal veelvuldig voorkomen in Bosland.

 

Tweede wolf in Limburg nu ook samen met Naya gespot

Bosland - Wolvin Naya en haar nieuwe metgezelBosland - Nieuwe wolf De tweede wolf die in Limburg is opgedoken, heeft de wolvin Naya al ontmoet. Dat blijkt uit beelden die op 12 augustus 2018 zijn gemaakt door het INBO, het instituut voor Natuur en Bosonderzoek. In de tweede week van augustus zijn in totaal negen schapen gedood bij verschillende aanvallen. Het is niet duidelijk of die aanvallen het werk waren van de nieuwe wolf of dat Naya er ook bij betrokken was.

"Naya heeft gezelschap gekregen", zei Koen van Muylem van het INBO eerder vandaag. Het instituut stelde vast dat de nieuwe wolf die in de omgeving gefotografeerd is door een wildcamera, geen zender had. Het gaat dus niet om Naya.

Maar nu blijkt dat de "nieuwe" wolf al kennis heeft gemaakt met Naya: de twee wolven zijn op 12 augustus samen gefotografeerd door een observatiecamera.  Op de foto is rechts Naya te zien - herkenbaar aan de halsband - en links de andere wolf.

Foto's

Ernesto Zvar, Theo Geuens, INBO, ANB

Meer info

Koen Driesen, koen.driesen@vlaanderen.be, 0479/90.61.77

Bosland is de eerste wildernis in Vlaanderen (HBvL)

Bosland is de eerste wildernis in Vlaanderen

Bosland is de eerste wildernis in Vlaanderen

 

 

 

 

 

 

 

In de voetsporen van wolf Naya  (HBvL, 21/4/2018)

De reis van Naya 1

De reis van Naya 2De reis van Naya 3